O invenţie pe zi: TROMPETA

Trompeta

Instrument muzical de suflat, confecţionat din alamă, trompeta este formată dintr-un tub prelung şi un pavilion în formă de pâlnie, care emite sunete clare şi pătrunzătoare.

Cea mai veche trompetă, datând din 2000 î.Hr, a fost descoperită în Egipt, având formă dreaptă. De asemenea, un instrument muzical asemănător a fost descoperit în China, având aceeaşi vechime.

Sursele istorice menţionează folosirea trompetei în cadrul ceremoniilor militare şi civile în Roma antică.

Primele trompete care seamănă cu cele folosite astăzi datează din jurul lui 1300.
După 1500, oraşul Nurenberg din Germania a devenit cel mai mare centru de fabricare a trompetelor din lume.

În jurul lui 1700, trompeta a devenit o voce nelipsită din cadrul oricărei orchestre simfonice. În 1801, Anton Weidinger a inventat o trompetă cu clape care l-a impresionat atât de mult pe compozitorul Joseph Haydn, încât acesta a scris Concertul pentru trompetă în mi bemol major.

În 1811, germanul Sebastian Virdung a menţionat trompeta de forma literei S. În 1815 au fost adăugate valvele, cu ajutorul cărora scala notelor poate fi luată cu uşurinţă. În 1818, trompetistul german Heinrich Stölzel a inventat trompeta cu piston.

Astăzi, trompeta este folosită în orice gen de muzică: jazz, blues, pop sau funk, dar şi în muzica populară sau cea de fanfară. Dintre numele cu rezonanţă în lumea trompetiştilor, amintim Maurice André, Louis Armstrong, Miles Davis, Jon Faddis, Maynard Ferguson, Adolph „Bud” Herseth, Wynton Marsalis, Philip Smith, Alison Balsom sau Doc Severinsen. (Text: Agerpres, Foto: gopixpic.com)