O invenţie pe zi: TERMOMETRUL MEDICAL

Termometrul medical este un instrument utilizat pentru măsurarea temperaturii corpului uman. Termometrul tradiţional este construit dintr-un tub de sticlă îngust (profil capilar) cu un rezervor care la capăt conţine lichid.

Lichidul se poate extinde (dilata) uniform şi corelat în funcţie de creşterea temperaturii în mediul ambiant şi (cu oarecare întârziere) a termometrului propriu zis. Tubul de sticlă este gradat în lungul său cu diviziuni de grade (de temperatură) şi zecimi de grad, de la 35-42 grade C.

Primul termometru medical a fost descoperit în 1626, de medicul italian Santorio Santorio, şi era un termometru cu apă.


Modelul termometrelor medicale actuale, un tub de apă cu rezervor de mercur şi o tijă gradată a fost pus la punct abia în 1867, de către medicul englez Michael Albutt. Termometrul cu mercur este prevăzut cu o greutate între tubul capilar şi rezervor având scopul de a păstra aceleaşi indicaţii şi după încetarea contactului cu corpul. Citirea nivelului temperaturii este facilitată de forma specială a secţiunii tubului de sticlă, care prin efectul de lentilă cilindrică face ca privind dintr-o anumită direcţie coloana foarte subţire de mercur să apară mult lărgită.

Începând cu 14 iunie 1998, termometrele cu mercur au fost interzise în Franţa, din motive sanitare şi ecologice. Pentru a fi înlocuite au fost introduse pe piaţă modele de tip electronic sau digitale. Acestea din urmă sunt auriculare, semnalizează acustic şi luminos exactitatea măsurării. Utilizarea e simplă, rapidă, rezultatul fiind dat în câteva secunde.

Termometrele de frunte cu infraroşii permit măsurarea rapisă a temperaturii, în doar 5 secunde. Sunt practice mai ales pentru copiii (măsurarea temperaturii şi în timpul somnului), persoane în vârstă, persoane infirme. Avantajul acestora este utilizarea foarte simplă şi vizibilitatea valorilor de măsurare (un ecran mare), dar şi faptul că pot memora ultimele 9 măsurări. (Text: Agerpres, Foto: trade-romania.ro)