O invenţie pe zi: TABLETA PC

tablete-pc

Tableta PC, numită simplu şi tabletă, este un computer portabil cu ecran, circuite integrate şi baterie, toate într-o singură unitate. Tabletele sunt echipate cu senzori, inclusiv camere, microfon, accelerometru şi touchscreen (ecran tactil) şi folosesc gesturile degetelor sau ale pixului special numit „stylus” pentru a înlocui mouse-ul şi tastatura computer-ului.

Tableta poate conţine şi butoane fizice pentru controlul elementelor de bază precum volumul şi port de intrare pentru încărcarea bateriei. Pentru scriere există o tastatură virtuală ce se afişează la nevoie pe ecran.

Dezvoltarea unei tablete PC şi a unui sistem de operare asociat acesteia a început în anul 1888, odată cu inventarea teleautografului, un dispozitiv electric ce folosea un stylus ataşat la actuatori electromecanici pentru a reproduce, la distanţă, mesajele scrise de o persoană pe o foaie de hârtie. Această invenţie îi este atribuită inginerului american Elisha Gray.


Primul precursor şi prototip viabil de tabletă a fost modelul Dynabook, lansat în anul 1968. După apariţia produselor tabletă-computer precum Pencept PenPad şi CIC Handwriter, compania GRiD Systems a lansat pe piaţă, în septembrie 1989, primul computer portabil de tip tabletă, GRiDPad, având o versiune extinsă a sistemului de operare MS-DOS.

În aprilie 2010, compania Apple a lansat modelul de tabletă iPad. Eficienţa şi calitatea produsului au făcut ca iPad să atingă cifre de vânzări impresionante încă din primele zile de la lansare şi au făcut din acesta un nou gen de aparat pentru consumatori. Nu după multă vreme au apărut pe piaţă şi alte modele de tabletă, realizate de alte companii producătoare, specializate în domeniu.

Activităţile unei tablete PC sunt numeroase şi diversificate printre care: vizualizarea şi editarea documentelor de orice tip, înregistrarea şi redarea de conţinut multimedia, citirea cărţilor electronice în orice format, instalarea de aplicaţii noi, rularea jocurilor de la cele mai simple până la jocurile 3D, conectarea la reţeaua de internet prin intermediul Wi-Fi sau 4G, instalarea unui număr redus de dispozitive externe, comunicarea prin intermediul reţelei de internet.

Niciodată în istoria omenirii nu a fost înmagazinată atâta putere de calcul într-un dispozitiv atât de mic. Pe viitor, capabilităţiile tabletelor PC vor deveni tot mai diversificate şi mai îmbunătăţite şi se vor orienta către necesităţile cotidiene ale utilizatorului, pătrunzând şi în mediile didactice şi profesionale. (Text: Agerpres, Foto: tablete-pc.com)