O invenţie pe zi: SĂPUNUL

sapun

Săpunul reprezintă nişte săruri ale unor acizi graşi, rezinici sau naftenici cu metale sau amine, caracterizate prin faptul că soluţiile lor în apă sau solvenţi organici au proprietăţi coloidale.
De o calitate mediocră, acesta exista în Mesopotamia, încă din anul 2500 î.e.n.

Cu mult timp în urmă oamenii au remarcat proprietăţile sale de curăţare a impurităţilor prin compoziţia sa uleioasă sau grasă, asociată cu cenuşă vegetală. I-au dat şi un nume: sapo, un nume de origine galică.

Începând cu secolul al XIII-lea, era folosit un săpun solid compus din materii grase (seu sau ulei) şi cenuşă din plante sau iarbă de mare. În 1791, Nicolas Leblanc găseşte un procedeu de fabricare a sodei caustice şi fondează fabrica „Franciade”. Utilizarea sodei ce purta numele inventatorului „Leblanc” va da naştere mai târziu săpunului numit „Marseille”.
Săpunul este de trei tipuri: săpun menajer (de rufe sau de toaletă), solubil în apă şi care se obţine prin tratarea grăsimilor sau a acizilor graşi cu dioxid de sodiu sau de potasiu, la care se adaugă unele ingrediente (coloranţi, parfumuri etc.), săpunul altor metale decât sodiul şi potasiul (ex. litiu, calciu, aluminiu, zinc etc.) insolubil în apă şi utilizat la fabricarea unsorilor consistente, ca adaosuri la prelucrarea unor materiale plastice, şi săpunul medicinal preparat din uleiuri vegetale şi hidroxid de sodiu sau de potasiu, utilizat în prepararea pilulelor laxative, a supozitoarelor şi în dermatologie.

De-a lungul timpului, fabricarea săpunurilor a intrat în preocuparea multor firme de produse cosmetice, existând branduri celebre şi în acest domeniu. Unele s-au axat pe fabricarea de săpunuri antibacteriale, altele pe fabricarea de săpunuri ce au în combinaţie creme hidratante, cu efect cosmetic, prin crearea unui anumit Ph apropiat cu acela al epidermei. De un larg interes se bucură şi săpunurile lichide, în diferite culori şi arome, pornind de la cele florale până la cele fructate, şi acestea fiind îmbogăţite cu creme sau uleiuri de corp. (Text: Agerpres, Foto: aragec.com)