O invenţie pe zi: SANIA

sanie

Sania este un vehicul terestru ce are o suprafaţă inferioară netedă sau cu un corp aşezat pe două sau mai multe tălpi înguste şi netede şi se deplasează prin alunecare. Majoritatea săniilor sunt folosite pe suprafeţe cu aderenţă redusă precum zăpada sau gheaţa. Săniile sunt folosite pentru a transporta pasageri, încărcături sau ambele. Tracţiunea saniei se face cu ajutorul unui ham sau al unei sfori, fie de către om, fie cu ajutorul animalelor (câini, cai etc.).

Se presupune că poporul din Egiptul Antic a folosit sania la scară largă în construcţie pentru a transporta obiectele grele şi obeliscurile.

Modele de sănii au fost descoperite în excavările navale „Viking” din Oseberg. Săniile nu numai că erau folositoare iarna, ci puteau fi trase şi peste terenuri umede, drumuri noroioase, chiar şi pe teren dur, cu condiţia ca cineva să lubrifieze tălpile cu ulei sau să le umezească în permanenţă cu apă.

În perioadele reci, apa se transformă în gheaţă, iar sania alunecă mult mai uşor fără a fi necesară depunerea unui efort major pentru a le trage. Sania a fost foarte valorificată deoarece, spre deosebire de vehiculele cu roţi, a fost scutită de taxele de trecere.

Până la sfârşitul secolului al XIX-lea, o sanie închisă numită „vozok” asigura transport de mare viteză prin teritoriile acoperite cu zăpadă din Rusia Europeană şi Siberia. Aceasta a fost modalitatea de transport preferată de regalităţi, episcopi şi boieri. Multe sănii regale (vozok-uri) de importanţă istorică sunt conservate în Arsenalul din Kremlin.

Săniile trase de om au fost modalităţile tradiţionale de transport în expediţiile de explorare britanice în Arctica şi Antartica. Săniile trase de câini au fost folosite de mulţi alţii precum Roald Amundsen. În zilele noastre se folosesc zmeie pentru a tracta săniile de explorare în asemenea climate.

Unele sănii au fost create pentru activităţi de recreere sau pentru activităţi competiţionale. În zonele temperate, în timpul iernii, copiii ies şi se joacă la săniuş. În competiţiile cu sănii, cursele cu sănii trase de câini precum faimoasa cursă „Iditarod” sau slalomul cu sănii ori bob-uri (sănii competiţionale) sunt cele mai populare. (Text: Agerpres, Foto: maxxus.ru)