O invenţie pe zi: Porţelanul

portelan

Încă din antichitate porţelanul şi-a dovedit utilitatea, fiind totodată şi un exponent al rangului social. A apărut în China, în timpul dinastiei Tang, respectiv în perioada 618-907 d. Hr., iniţial în localitatea Jingdezhen, şi a fost îmbunătăţit secole de-a rândul.

În cartierele urbane şi în împrejurimile oraşului Jingdezhen se găsesc şi astăzi multe ruine ale cuptoarelor mari din antichitate. Interesant este că în structura originală a oraşului, cuptoarele se aflau în centru.

Ingredientul de bază în fabricarea porţelanului este caolinul, de culoare albă. În acest fel putem deosebi porţelanul superior, alb-pur şi cu porozitate mică, de cel inferior, alb-gri, cu porozitate mare. Porţelanul a devenit, în timp, un accesoriu prezent în bucătăriile contemporane, fiind folosit zilnic la cafea, ceai sau la oricare alt fel de mâncare.

În timp, nevoia de personalizare a porţelanului a făcut ca ornamentele în relief sau culorile aplicate porţelanului să capete valenţe artistice, rezultând obiecte precum vaze, servicii de masă, etc. În prezent, există o mare varietate de obiecte din porţelan, în diverse culori şi modele. (Text: Agerpres, Foto: maramold.ro)