O invenţie pe zi: PIZZA

pizza

Cine nu a auzit vreodată de pizza? Unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare, cunoscut în toată lumea, indiferent de specialităţile culinare ale zonei, pizza a instituit o adevărată modă în restaurante de toate felurile, de la fast-food şi până la restaurantele de lux.

Dar cui i-a venit ideea unei astfel de specialităţi? Nici până în ziua de astăzi nu sunt cunoscute toate amănuntele cu privire la prima pizza mâncată vreodată. Există, totuşi, mai multe legende. Una dintre ele spune că soldaţii romani, întorcându-se din Palestina, unde fuseseră obligaţi să mănânce matzoh, la întoarcerea în Italia au pregătit un nou fel de mâncare, numit „picea”.


Majoritatea surselor sunt de acord asupra faptului că în zona mediteraneană, mai precis în Grecia sau Egipt, se mânca un anume tip de pizza, asemănător cu ceea ce se numeşte astăzi „focaccia„. Acest fel de mâncare, de forma unei pâini rotunde, cu condimente pe deasupra, este „strămoşul” pizzei, dar nu este pizza propriu-zisă.

Sosul de tomate nu era încă cunoscut la acea vreme. El a fost introdus în Italia din Spania, dar a fost considerat ca fiind otrăvitor, aşa că italienii nu au folosit un astfel de produs. Napoletanii sunt, se pare, primii care l-au introdus în bucătăria italiană; din acest motiv sosul a rămas o emblemă caracteristică a bucătăriei napoletane.

De-a lungul secolelor următoare, pizza a fost consumată de cei săraci. Prima pizza modernă, cu mozzarella şi sos de tomate, a fost făcută în 1871 pentru Prinţesa Margherita din Savoia de către Raffaele Esposito. Această „pizza patriotică”, cu roşii, brânză şi busuioc, a fost iniţial făcută în onoarea steagului tricolor al Italiei, respectând culorile roşu, alb şi verde şi a rămas cunoscută ca „Pizza alla Margherita”.

Ulterior, a fost făcută cunoscută în toată lumea şi introdusă în bucătăriile din jurul lumii prin intermediul emigranţilor din Napoli la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
Statele Unite ale Americii reprezintă una dintre ţările care au primit cât se poate de bine această specialitate italiană. Emigranţii italieni, ajunşi la New York, au început să prepare pizza imediat după ce au ajuns aici, la începutul secolului al XX-lea. Primul restaurant cu acest specific a fost deschis de un emigrant italian, în 1905. Pizza a fost şi mai apreciată în America, odată cu terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. (Text: Agerpres, Foto: wikipedia.org)