Parchetul este un tip de pardoseală executată prin îmbinarea între ele a unor piese din lemn tare (stejar, fag etc.) prelucrate special. Şabloanele acestor piese de lemn sunt geometrice şi unghiulare (pătrate, triunghiuri, romburi).
Parchetul se găseşte într-o mare varietate de culori şi modele. Cel din stejar, de exemplu, care este unul dintre cele mai căutate tipuri de parchet, este disponibil în numeroase culori şi nuanţe, de la cele întunecate până la foarte deschise.
Inventatorul parchetului nu este cunoscut cu exactitate, dar se ştie unde a apărut parchetul şi motivul apariţiei acestuia, şi anume nevoia de înfrumuseţare arhitecturală a caselor. Până la începutul secolului al XVII-lea, majoritatea caselor europene nu aveau podele de lemn. Podelele erau realizate din pământ bătătorit. În cazul caselor cu etaj, etajul avea grinzi de lemn şi podele din scânduri foarte late de stejar sau ulm.
Parchetul a apărut în Franţa în perioada barocă (1625-1714). În acele vremuri parchetul reprezenta un lux, putând fi văzut numai în palate, precum cel de la Versailles, şi în casele nobililor. În America de Nord, abundenţa de lemn a făcut ca podelele de lemn să devină comune în perioada colonială (1607 – 1780). Aceste podele nu erau nici şlefuite, nici finisate, fiind produse din lemn de pin moale.
În timpurile moderne, parchetul a devenit tot mai comun şi mai accesibil pentru cei dornici să-şi înfrumuseţeze astfel casa. Şi tehnologia de producere a evoluat în timp, parchetul fiind fabricat din materiale care pot rezista unui trafic mare şi altor factori la care este expus.
Începând cu anii 1980-1990 s-a bucurat de un mare succes un nou tip de parchet – parchetul laminat. Acesta este un material sintetic multistratificat, uşor de instalat, care poate fi folosit în sufragerie, holuri, dar şi în bucătărie sau baie.
Inventat în anul 1977 de compania suedeză Perstop AB, parchetul laminat este fabricat din materiale diferite, de la foi de furnir la răşini, putând imita cu succes lemnul, piatra, ceramica sau plasticul, şi are avantajul că este mult mai ieftin decât parchetul din lemn. (Text: Agerpres, Foto: oversmartweb.com)