Meritul acestei invenţii îi este atribuit, de cele mai multe ori, lui Sebastien Lenormand, care a demonstrat principiul paraşutei în 1783, cu toate că aceasta fusese proiectată iniţial de Leonardo Da Vinci (1452-1519), cu secole în urmă.
De asemenea, croatul Faust Vrancic, care a construit un astfel de aparat bazându-se pe desenele lui Da Vinci, a sărit de pe un turn din Veneţia în 1617. Faust Vrancic a publicat Machinae Novae, în care descrie în text şi în poze 56 de construcţii tehnice, inclusiv paraşuta sa, denumită Homo Volans.
Jean Pierre Blanchard (1753-1809), de origine franceză, a fost probabil prima persoană care a folosit paraşuta într-o situaţie de urgenţă. Blanchard pretinde că, în 1793, a scăpat dintr-un balon care a explodat în aer cu ajutorul unei paraşute. Blanchard este cel care a confecţionat prima paraşută pliabilă, făcută din mătase, având în vedere că până în acel moment paraşutele erau confecţionate dintr-un cadru rigid.
La 22 octombrie 1797, Andrew Garnerin a fost prima persoană care a sărit cu o paraşută fără cadru rigid. Garnerin a sărit din balon de la o înălţime de 2.400 de metri altitudine.
În 1837, Robert Cocking a murit în urma unui accident cu paraşuta.
În 1887, căpitanul Thomas Baldwin a inventat primul echipament pentru paraşută, iar în 1890, Paul Letteman şi Kathchen Paulus au descoperit metoda de împachetare a paraşutei astfel încât aceasta să poată fi purtată pe spate.
Grant Morton şi Albert Berry pretind că ar fi fost primii paraşutişti care au sărit din avion, în 1911. (Text: Agerpres, Foto: aeroclubulromaniei.ro)