O primă variantă a oalei sub presiune a fost creată de Denis Papin, fizician britanic de origine franceză în 1680.
Acesta a confecţionat un vas mare din fontă cu un capac prevăzut cu o valvă de siguranţă prin care se elimina periodic aburul. Sistemul permitea creşterea temperaturilor de fierbere cu 15% peste pragul fierberii, reducând astfel timpul de preparare a mâncărurilor. Cu toate acestea, reglarea aburului şi a temperaturii erau dificile, iar deseori se produceau chiar explozii.
În Statele Unite, prima oală sub presiune a fost brevetată în 1902. Modelele iniţiale aveau dimensiuni impresionante şi erau destinate uzului industrial. În scurt timp a început fabricarea unor vase mai mici, pentru utilizarea în familie, folosite ca cel mai bun mijloc de conservare a alimentelor în epoca dinaintea procesului de refrigerare.
Concurată de tehnologia microundelor, oala sub presiune a trecut printr-o perioadă de declin în anii ’70, abandonată în totalitate de către gospodinele din Statele Unite. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în Europa unde moda oalelor sub presiune a prosperat, apărând noi modele din ce în ce mai performante. (Text: Agerpres, Foto: emag.ro)