O invenţie pe zi: Mopul

mop

Thomas Stewart din Kalamazoo, Michigan, a patentat mopul modern la 11 iunie 1893. Inventase deja un mop care absorbea apa şi apoi putea fi stors cu ajutorul unui mâner. Acesta era format dintr-un baston, cu o terminaţie în formă de T. De aceasta era prinsă o bucată de material.

Mopul inventat de Stewart era deosebit datorită faptului că, folosind un dispozitiv special la capăt, bucata de material cu care se spăla putea fi înlocuită şi apoi putea fi prinsă de mâner una nouă. Mecanismul de prindere era destul de complex şi se efectua cu ajutorul unui mâner ataşat de baston.

În 1893, când a fost inventat, nu existau condiţii de curăţenie şi de igienă la fel ca cele de astăzi. Mopul a fost inventat la Detroit, Michigan, oraş cu o populaţie foarte numeroasă. Spre sfârşitul anilor 1800, oraşele erau în plină dezvoltare, iar oamenii locuiau în zone foarte aglomerate. Era extrem de dificil să păstrezi lucrurile curate şi era şi mai dificil de asigurat sănătatea locuitorilor. În acest context, Thomas Stewart a vrut să creeze un mijloc mai uşor de întreţinere a curăţeniei.

În jurul anilor 1800 trebuia să te aşezi în genunchi ca să poţi spăla podelele. Oamenii nu sufereau numai de dureri de spate sau de genunchi, datorită poziţiilor incomode, dar le erau afectate şi mâinile, din cauza detergentului folosit. Invenţia mopului a fost foarte apreciată, facilitând foarte mult întreţinerea curăţeniei. (Text: Agerpres, Foto:swedeclean.com)