O invenţie pe zi: Microfonul

microfon

Microfoanele sunt aparate care transformă vibraţiile sonore în oscilaţii electrice şi sunt folosite îndeosebi în radioteleviziune şi în telecomunicaţii. Au apărut odată cu primele telefoane şi transmiţătoare radio. În 1827, Sir Charles Wheatstone le-a numit, pentru prima dată, „microfoane”.

În 1876, Emile Berliner a inventat primul microfon, folosit ca transmiţător telefonic. La Expoziţia Centenară a Statelor Unite, Berliner a asistat la o demonstraţie cu un telefon al Companiei Bell, care l-a inspirat în descoperirea unor mijloace de îmbunătăţire a recentei invenţii. Reprezentanţii Companiei Bell au fost impresionaţi de propunerile lui Berliner şi au cumpărat de la acesta brevetul pentru microfon contra sumei de 50.000 de dolari SUA.

În 1878, a fost inventat microfonul cu carbon de către David Edward Hughes, acesta fiind ulterior dezvoltat, în perioada anilor 1920. Odată cu inventarea radioului au fost create noi modele de microfoane. În 1964, cercetătorii de la laboratoarele Bell, James West şi Gerhard Sessler, au primit brevetul pentru traductorul electroacustic. Acesta conferea o mai mare precizie, un cost mai mic şi o dimensiune a microfonului mult mai mică. A revoluţionat industria microfoniei, cu aproape un milion de astfel de aparate produse anual.(Text: Agerpres, Foto: partysound.ro)