O invenţie pe zi: MAŞINA DE SCRIS

masina-de-scris

Henry Mill a patentat maşina de scris la 6 ianuarie 1714. În ultimul său an de domnie, regina Ana a Marii Britanii a acordat cel de-al 385-lea patent inginerului Henry Mill pentru un dispozitiv de scriere asemănător tiparului.

Singura menţiune păstrată despre acest strămoş al maşinii de scris este o descriere succintă făcută de către autorul său, în care se spune că dispozitivul poate reda scrierea de tipar într-o manieră rezistentă şi greu de contrafăcut.

Nu se ştie însă sigur dacă Mill a construit efectiv maşina de scris sau a avut doar ideea. A trebuit să treacă aproape un secol până la o nouă încercare de realizare a unui dispozitiv pentru scris. Astfel, în anul 1808, Pellegrino Turri a inventat o nouă maşinărie, de data aceasta funcţională, dovadă documentele dactilografiate care s-au păstrat.

Prima maşină de scris comercială practică a fost patentată abia în 1868 de către inginerul mecanic american Christopher Latham Sholes. Până în prezent, maşina de scris a cunoscut aproximativ 400 de variante. (Text: Agerpres, Foto: sevenels.net)