O invenţie pe zi: MAŞINA DE CUSUT

masina-cusut

Cusutul de mână este o formă de artă care datează de peste 20 000 de ani. Primele ace de cusut au fost făcute din oase sau din coarne de animale. Acele din fier au fost inventate abia în secolul al XIV-lea.

Primul brevet acordat pentru un obiect ce putea avea legătură cu maşina de cusut i-a aparţinut germanului Charles Weisenthal şi datează din 1755. Weisenthal a primit brevetul pentru un ac care avea să fie folosit la o maşină de cusut. Cu toate acestea, brevetul nu prezenta descrierea maşinii, în cazul în care aceasta exista.

Inventatorul englez Thomas Saint a primit primul brevet pentru o maşină de cusut în 1790. Nu se ştie exact dacă Saint a construit şi un prototip al invenţiei sale. Brevetul descrie un dispozitiv care perforează un material de piele şi care este prevăzut cu un ac, cu ajutorul căruia este trecută aţa prin acea perforaţie. O reproducere târzie a invenţiei lui Saint nu a funcţionat.

În 1818 a fost inventată prima maşină de cusut de către americanii John Adams Doge şi John Knowles, dar, din păcate, nici aceasta nu a funcţionat.

Prima maşină de cusut funcţională a fost realizată de către croitorul francez Barthelemy Thimonnier, în 1830. Maşina lui Thimonnier folosea doar un fir de aţă şi un ac încovoiat care reproducea aceeaşi ţesătură ca cea folosită la broderii. Fabrica de confecţii a inventatorului a fost arsă de către un grup de croitori, de teamă că această invenţie va duce la şomaj.

În 1834, Walter Hunt a construit prima maşină de cusut funcţională din America. Dar nu şi-a brevetat invenţia de teamă să nu se ajungă la şomaj. Aşa se face că, în 1846, primul brevet american i-a revenit lui Elias Howe. Maşina lui Howe era prevăzută cu un ac. Acul era trecut prin material, creând un nod pe partea cealaltă. Prin nod era trecut un alt fir de aţă, cu ajutorul unei suveici. Cu toate că această metodă era absolut originală, invenţia lui Elias Howe nu s-a bucurat de prea mare succes. Următorii nouă ani, Elias Howe a încercat să promoveze produsul, dar să-l şi protejeze de cei care încercau să imite modelul.

Maşinile de cusut nu au fost produse la scară largă până în anii 1850, când Isaac Singer a construit prima maşină de cusut comercială. Singer a construit un tip de maşină de cusut în care, acul nu se mai mişca dintr-o parte în alta, ci de sus în jos. Întregul mecanism era pus în funcţiune prin mişcarea unei pedale aflate în partea inferioară a maşinii. Maşina lui Isaac Singer folosea acelaşi tip de cusătură, ca şi cel pe care-l inventase Howe.
Elias Howe l-a dat în judecată pe Isaac Singer şi a câştigat în 1854. Isaac Singer a trebuit să-i plătească lui Elias Howe daune. Veniturile lui Elias Howe au ajuns astfel la peste 200.000 de dolari pe an. Între 1854 şi 1867, Howe a câştigat aproape două milioane de dolari din invenţia sa. În timpul Războiului Civil, a donat o parte din avere regimentului de infanterie al armatei.

La 2 iunie 1857, James Gibbs a brevetat prima maşină de cusut pentru tighelul cu lanţ, prevăzută cu un singur ac. Helen Augusta Blanchard din Portland, Maine, a patentat maşina cu cusătură în zigzag în 1873. Helen Blanchard a mai brevetat 28 de alte invenţii, inclusiv maşina de cusut pălării, acele chirurgicale şi a adus o serie de îmbunătăţiri maşinilor de cusut brevetate anterior. (Text: Agerpres, Foto: antic-shop.ro)