O invenţie pe zi: Lentilele de contact

lentile-contact

Încă din 1845, Sir John Herschel a sugerat ideea lentilelor de contact, dar nu a făcut nimic în această privinţă. Aplicarea practică a lentilei pe pupilă nu a fost realizată decât mult mai târziu, spre sfârşitul secolului, când F. E. Muller, producător german de ochelari, a creat o lentilă pentru un bărbat a cărui pleoapă fusese grav afectată de cancer. Pacientul a folosit lentila 20 de ani, până la sfârşitul vieţii şi nu şi-a pierdut vederea.

 

Termenul „lentilă de contact” a fost propus iniţial de Eugen Fick, medic elveţian, care în 1887 a publicat rezultatele experimentelor cu acest tip de lentile. În 1889, August Muller, student la medicină, de origine german, descria propriile experimente cu lentilele de contact. Deşi încercările sale nu s-au dovedit eficiente, au avut totuşi o contribuţie semnificativă în acest domeniu.

După 1892, numeroşi medici, susţinuţi de diferite firme de produse optice, au început să se specializeze în producerea lentilelor. Până la începutul anilor ’40 era deja disponibilă o gamă destul de largă de lentile de contact. Exista însă un inconvenient: toate lentilele, indiferent de faptul că erau din fibră de sticlă sau de plastic, erau destul de mari ca dimensiune şi nu puteau fi folosite o perioadă de timp îndelungată.

Îmbunătăţirile aduse ulterior au dus la creşterea semnificativă a numărului de persoane care le foloseau. În 1964, peste 6.000.000 de americani purtau lentile de contact, 65% dintre aceştia fiind femei.(Text: Agerpres, Foto: oftacenter.ro)