O invenţie pe zi: GOGOŞILE

gogosi

La 22 iunie 1874 a fost creată prima gogoaşă în formă de inel. Obiceiul prăjirii bulelor de aluat în grăsime încinsă aparţine, după câte se pare, olandezilor, care au adus cu ei tehnica gogoşilor şi în Statele Unite. Exista însă o problemă: preparatele nu se coceau niciodată suficient în centru.

Soluţia ingenioasă a fost găsită de căpitanul Hanson Crockett Gregory, fiul lui Elizabeth Gregory, renumită în New England pentru gogoşile sale delicioase. Înaintea plecării într-un lung voiaj pe mare, doamna Gregory i-a pus fiului său câteva gogoşi pentru drum împreună cu reţeta pentru ca acesta să-şi poată prepara singur delicioasele produse. Căpitanul se pare că avea dificultăţi în a cârmui vasul şi a mânca din gogoaşă în acelaşi timp. Atunci i-a venit ideea de a-şi trece degetul prin mijlocul gogoşii. Încântat de descoperirea sa, i-a cerut bucătarului să-i prepare numai astfel de gogoşi cu formă inelară.

Noul model de gogoaşă a devenit popular imediat, în Statele Unite cel puţin. În timpul Primului Război Mondial, gogoaşa îşi câştigase deja statutul de preparat favorit al americanilor. Pentru a satisface cererea din ce în ce mai mare de gogoşi, un emigrant rus, Adolph Levitt, a confecţionat prima maşină de făcut gogoşi, iar în anii ’40 şi ’50 au fost lansate lanţuri de localuri celebre astăzi în toată lumea, care se ocupau cu prepararea diferitelor sortimente de gogoşi. (Text: Agerpres, Foto: fanpop.com)