O invenţie pe zi: GHILOTINA

ghilotina

Este o maşinărie complexă folosită pentru aplicarea pedepsei capitale, decapitarea. Este compusă dintr-o cadru înalt de aproximativ 4 metri înălţime de care stă suspendată o lamă triunghiulară de 40 de kilograme susţinută de o coardă elastică, ce cade peste capul victimei.

Ghilotina a existat şi a fost folosită pentru execuţii în Anglia înainte de Revoluţia Franceză, dar francezii au dezvoltat această maşinărie, fiind prima naţiune care a folosit-o ca metodă standard de execuţie.

La 25 aprilie 1792, tâlharul Nicolas J. Pelletier a devenit prima persoană executată cu ajutorul ghilotinei.
Numele de ghilotină provine de la doctorul francez Joseph-Ignace Guillotin, membru în Adunarea Naţională Revoluţionară. El este cel care a sugerat să fie introdusă ca metodă de execuţie.

Din acel moment, dispozitivul groaznic a fost singura metodă legală de execuţie în Franţa până la abolirea pedepsei cu moartea în 1981. Ultima execuţie a avut loc la 10 septembrie 1977, prin tăierea capului lui Hamida Djandoubi.

În Franţa, aceste execuţii au fost privite şi ca un mod de distracţie publică care atrăgea numeroşi oameni. De altfel, ultima execuţie publică a fost cea a lui Eugene Weidmann, care a fost condamnat pentru uciderea a 6 persoane şi executat la 10 septembrie 1939.

Din epoca napoleoniană, ghilotina a fost folosită şi în Germania, Austria etc. (Text: Agerpres, Foto: gopixpic.com)