O invenţie pe zi: FULGII DE CEREALE

fulgi-porumb

Fermierii Henry Perky şi William Ford au patentat fulgii de cereale la 1 august 1893.

 Acum 121 de ani, brutarii Henry D. Perky din Colorado şi William Ford din Watertown, New York, au patentat fulgii de cereale.

Produsul lor era obţinut prin fierberea boabelor de grâu, apoi uscarea parţială a acestora, presarea şi în final coacerea lor. Ideea i-a venit lui Henry D. Perky pe când se cazase împreună cu un prieten la un hotel din Nebraska. Prietenul respectiv suferea de o boală de stomac şi mânca la micul dejun grâu fiert cu lapte.

„Shredded wheat” aşa cum erau numiţi fulgii în brevetul de invenţie, au fost prezentaţi la expoziţia culinară de la Chicago din 1893.

Un produs similar a fost introdus pe piaţă în 1908, de către compania americană Kellogg, care a chemat în justiţie pe cei doi brutari. Curtea Federală de Justiţie a închis dosarul de litigiu la 14 noiembrie 1938, în favoarea lui Henry D. Perky şi William Ford, care obţinuseră, din fericire, brevet de invenţie înaintea companiei sus-amintite.

Astăzi, fulgii de cereale sunt nelipsiţi de la orice mic dejun sănătos. Cerealele reprezintă cel mai important segment al unei alimentaţii echilibrate. Cerealele nerafinate reprezintă surse valoroase de proteine, carbohidraţi, vitamine B. Conţin de asemenea grăsimi, fier, vitamina E şi în mod excepţional fibre vegetale.(Text: Agerpres, Foto: linkedin.com)