O invenţie pe zi: FRIGIDERUL

frigider

„Dolmere” fabricat în Chicago, în 1913, a fost primul frigider de uz casnic funcţional. În Franţa, se găseşte o menţiune a unui brevet pentru aparatul denumit „Grigorific”, depus în 1915, de către un locuitor din oraşul Tours, pe nume Clara Marie Adelaide Girardon.

Ulterior, americanul Nathaniel Wales inventa un aparat care a fost mult timp comercializat sub marca „Kelvinator”, începând cu anul 1918. Marca „Frigidaire” şi-a făcut apariţia pe piaţă un an mai târziu, în 1919.

Primul frigider în acelaşi timp funcţional şi care să nu facă nici zgomot a fost creat de suedezii C. Munters şi B. von Platen, primul brevet fiind depus de aceştia în 1920.

Fabricarea lor industrială a început în 1931, cu „Electrolux”, la Stockholm şi „Servel” în SUA.

Societatea americană „General Electric” scotea pe piaţă în 1939, primul frigider cu două temperaturi care permitea conservarea alimentelor congelate într-unul dintre compartimentele sale.

Evoluţia frigiderului, acest produs electrocasnic absolut indispensabil, a cunoscut de-a lungul timpului diverse schimbări semnificative atât ca mărime, design, cât şi funcţionalitate. Dacă la început funcţiona ca un aparat obişnuit care doar răcea alimentele, în prezent noile modele au încorporat un dispozitiv care reglează temperatura potrivită, dezgheţare automată, dispozitiv pentru cuburi de gheaţă, chiar şi televizor.(Text: Agerpres, Foto: bocris.ro)