J.T. Alden a brevetat, la 3 noiembrie 1863, metoda de obţinere a drojdiei.
Drojdia este o ciupercă care transformă zahărul şi amidonul în dioxid de carbon şi alcool.
Se foloseşte în procesul de fabricaţie al pâinii, berii şi vinului. Amestecată în cocă, drojdia folosită în panificaţie creează bule de aer care fac aluatul pufos.
Drojdia de bere şi cea de vin sunt folosite pentru proprietatea lor de a converti zahărul în alcool, iar în cazurile speciale ale berii şi şampaniei, pentru obţinerea bulelor de dioxid de carbon. Există o varietate de drojdie de bere care, dezactivată prin pasteurizare, poate fi ulterior folosită ca supliment nutriţional datorită conţinutului său bogat în vitamina B şi proteine.
J.T. Alden, deţinătorul patentul de brevetare a drojdiei, este cel care, în 1863, a transformat drojdia semi-lichidă într-o substanţă granulată, mult mai uşor de conservat. Alden a strecurat drojdia semi-lichidă printr-o sită fină, după care a pus-o la uscat. Procedeul împiedică fărâmiţarea drojdiei care ducea la pierderea proprietăţilor acesteia. (Text: Agerpres, Foto:frunza-verde.ro)