O invenţie pe zi: COARDA DE ALPINISM

coarda-alpinism

În alpinism, coarda reprezintă cel mai important material tehnic, securitatea şi viaţa membrilor echipei depinde de calitatea şi folosirea corectă a acesteia. Coarda de alpinism este, de fapt, o frânghie modernizată, creată pentru a rezista tensiunilor exercitate în timpul urcării sau coborârii de pe munte.

Folosirea frânghiei pentru tractări, ridicări, transport şi urcări datează încă din preistorie. Este posibil ca primele frânghii folosite să fie cele naturale, cum ar fi lianele, după care au apărut primele încercări de a răsuci fibrele plantelor pentru a crea primele frânghii în adevăratul sens al cuvântului. Frânghiile egiptenilor datează din anii 4000 – 3500 î.Hr. şi se erau create din fibre naturale precum plamier, iarbă, piele sau păr de animal. Egiptenii foloseau frânghii pentru a trage pietrele gigant pentru a construi monumentele faraonilor.

Alpinismul în adevăratul sens al cuvântului a început în Franţa secolului al XVIII-lea, în Munţii Alpi. Căţăratul a apărut la 100 de ani după alpinism. Alpinismul se face doar în zone cu gheţari, pe când căţăratul se referă strict la urcarea pe munţi fără zăpadă sau gheaţă. Coarda de alpinism este aceeaşi cu coarda de căţărare, doar că numele i-a rămas după prima folosinţă.

Coarda de alpinism a fost rezultatul cercetărilor şi modernizărilor aduse frânghiei. De obicei, coarda de alpinism are o construcţie de tip kernmantle, adică are un miez (kern) din fibre lungi şi răsucite şi un înveliş exterior (mantle) din fibre colorate ţesute. Miezul asigură 80% din rezistenţa textilă, pe când învelişul este un strat durabil ce protejează miezul şi oferă coardei caracteristicile de manipulare dorite.

Coardele sunt de două feluri: dinamice sau statice. Coarda dinamică este creată pentru a absorbi energia unui alpinist în cădere. Când un alpinist cade, coarda se întinde, reducând forţa maximă percepută de alpinist şi de echipament. Coarda statică se întinde foarte puţin şi este adesea folosită în sistemele de ancorare, pentru rapel sau drept coardă fixă pentru urcat.

Coarda rămâne cel mai important obiect de siguranţă din echipamentul unui alpinist sau căţărător. Rezistenţa coardelor a făcut ca acestea să fie folosite şi de pompieri în situaţii de urgenţă sau de salvare ori sunt folosite pentru tractare. (Text: Agerpres, Foto: ramsau.com)