O invenţie pe zi: Circul

circ

Circul este un ansamblu de interpreţi ce poate include clovni, acrobaţi, muzicieni, jongleri, uniciclişti, cascadori, numere de trapez, animale dresate, toţi interpreţii performând în faţa unei audienţe pentru divertismentul acesteia. Numele „circ” vine din cuvântul latin „circus” sau „kirkos” în elenă şi înseamnă cerc, inel.
Istoria circului începe încă din perioada Romei Antice, unde exista o clădire ce găzduia expoziţii ecvestre, curse de care de război, lupte regizate şi lupte între gladiatori. Se considera că circul roman este o influenţă venită din partea grecilor, aceştia având curse de care şi expoziţii de animale ca atracţii tradiţionale. Circul roman nu era rotund, ci avea o formă rectangulară cu capete semicirculare. Locurile din tribune apropiate de pistă erau rezervate pentru persoanele cu rang înalt în societate, iar lojele erau ocupate de cel ce oferea jocurile şi cei apropiaţi ai acestuia.

Cel mai mare circ din Roma era Circus Maximus situat între Dealurile Palatine şi Aventine. În primă instanţă, a fost construit în totalitate din lemn, dar după mai multe reconstrucţii, ultima versiune a circului roman era construită din piatră, avea o lungime de 400 de metri, lăţimea de 90 de metri şi putea găzdui 250.000 de persoane.


După căderea Romei, clădirile mari ce găzduiau circurile nu au mai fost folosite ca şi centre pentru divertisment. Interpreţii, dresorii şi acrobaţii au început să călătorească prin oraşele Europei, prezentând spectacole la târgurile locale.

Circul modern apare la Londra pe data de 4 aprilie 1768. Ofiţerul de cavalerie Philip Astley, considerat părintele circului modern, pregăteşte un amfiteatru modern şi pune în scenă o demonstraţie de cascadorii ecvestre. Astley nu a fost primul care a expus un spectacol cu acrobaţi, clovni şi cascadorii ecvestre, dar a fost primul care a creat un spaţiu unde toate acestea erau aduse împreună pentru a realiza un spectacol. Este primul care construieşte un amfiteatru circular ce ulterior va fi numit circ.

Circurile în Anglia erau găzduite în clădiri construite exclusiv pentru asemenea evenimente. O asemenea clădire era şi London Hippodrome, construită pentru a găzdui o combinaţie de circ, manej şi teatru de varietăţi, unde animale sălbatice apăreau în ring şi fenomene ale naturii precum inundaţii, erupţii vulcanice sau cutremure erau reproduse cu un realism deosebit. În anul 1782, Astley pune bazele unei clădiri asemănătoare numită Amphitheatre Angalis în Paris şi continuă cu alte 18 circuri permanente răspândite în oraşele din Europa.
După Primul Război Mondial, circurile au pierdut din popularitate deoarece au apărut alte căi de divertisment cum ar fi televiziunea, iar multe dintre circuri au dat faliment. Au apărut şi probleme legate de cruzimea cu care erau tratate animalele dresate, iar circurile au fost nevoite să reducă numărul de animale sau chiar să renunţe la ele. Circurile contemporane au apărut prin anii ’70 în Australia.

Acestea combină cascadoriile tradiţionale cu tehnici teatrale pentru a pune în scenă o poveste sau o anumită temă. Comparate cu celelalte, circurile contemporane pun accent mai mult pe impactul estetic, pe personaje şi pe evoluţia poveştilor, folosind foarte mult decoruri impresionante, costume sclipitoare şi muzică originală în concordanţă cu temele spectacolelor.

Unul dintre cele mai de succes circuri contemporane este Cirque du Soleil, fondat in anul 1984 în Quebec, Canada. Compania a devenit foarte populară prin spectacolele de circ oferite de cei mai buni acrobaţi din lume, succesul aducându-le venituri anuale de peste 810 milioane de dolari. Spectacolele puse în scenă de cei de la Cirque du Soleil au fost văzute de peste 90 de milioane de spectatori din 200 de oraşe de pe cele cinci continente.

Circul continuă să fascineze lumea şi în zilele noastre, acrobaţiile şi cascadoriile devenind tot mai spectaculoase. Copii şi adulţi împreună vizionează spectacolele uimitoare ce ne lasă fără aer şi ţinându-i în scaune până la finalul reprezentaţiei. (Text: Agerpres, Foto: versioned.nameberry.com)