O invenţie pe zi: CALCULATORUL

masina-de-calculPrima maşină de calcul a fost creată de Charles Babbage în 1822. Ideea lui nu a fost să creeze un calculator cum le ştim pe cele din prezent, ci de a crea o maşină care să calculeze probleme de matematică.

Babbage este considerat inventatorul primului computer. Maşina lui – maşina Babbage – a fost prima maşină programabilă, analitică şi a fost o maşină complet automată. Fundamental, calculatoarele de astăzi fac acelaşi lucru, citesc un program şi execută.

Născut în Anglia, Charles Babbage şi-a petrecut viaţa şi cariera acolo. O parte dintre operele lui sunt expuse la muzeul din Londra. Charles a urmat cursurile Trinity College de la Universitatea Cambridge, şi-a încheiat studiile la Peterhouse Cambridge în matematică. Calculatoarele au evoluat de la ideea lui Babbage, ideea sa originală este încă baza tuturor computerelor.

Invenţia calculatoarelor electronice, care ne sunt familiare astăzi, a fost realizată de Alan Mathison Turing, un om de ştiinţă englez. Alan Turing s-a născut în 23 iunie 1912 la Londra, a fost interesat de matematică şi ştiinţe. Cu toate că a mers la o şcoală publică, Sherbourne, unde accentul a fost pus pe teme clasice şi nu pe ştiinţă sau matematică, acest lucru nu îl opreşte să înveţe termeni complecşi de matematică.

A început să exploreze posibilităţile de calcul atunci când a urmat Colegiul King din Cambridge pentru diploma de licenţă în matematică. El a scris o lucrare notabilă luând în calcul numărul şi aplicarea acestuia.

A reformulat, de asemenea, aritmetica lui Kurt Gödel, limbajul formal universal cu ipoteze pe legendara maşină Turing. Maşina Turing a fost primul aparat pe care se puteau utiliza algoritmi pentru rezolvarea problemelor aritmetice. Pentru mulţi experţi, acesta a fost primul concept, teoretic al unui calculator modern.

Bazat pe maşina Turing, el a început să dezvolte Motorul automat de calcul sau ACE (Automatic Computing Engine) 1945-1947. El a prezentat, de asemenea, un document referitor la posibilitatea computerelor de a executa stocarea de programe, ceea ce fac computerele actuale. (Text: Agerpres, Foto: media-2.web.britannica.com)