O invenţie pe zi: ASPIRATORUL

aspirator

Nelipsit din orice cămin, aspiratorul ne face casa mai curată şi viaţa mai uşoară. Nu a fost însă dintotdeauna aşa. Cu o sută şi ceva de ani în urmă gospodinele se chinuiau să cureţe covoarele cu mături, cârpe sau perii.

Primul model de aspirator a fost inventat în 1860 de Daniel Hess din West Union, Iowa şi a purtat denumirea de „măturător„. Acea maşinărie avea o perie rotativă şi un mecanism elaborat de furtunuri care să genereze absorbţia prafului şi a mizeriei. Hess a primit un patent pentru invenţia sa la 10 iulie 1860.

În 1868, Ives W. McGaffey a inventat şi patentat în Chicago primul aspirator manual care folosea principiile de vacuum pe care l-a denumit „Whirlwind” (vârtej de vânt). Acest model era mai uşor şi mai compact, însă mai dificil de manevrat, deoarece avea o manivelă care trebuia învârtită în acelaşi timp în care aspiratorul era împins pe podea. Nu se poate estima exact succesul pe care acest model l-a avut, deoarece majoritatea aspiratoarelor vândute au fost distruse în Marele Incendiu din Chicago din 1871.

Se cunosc doar două astfel de aparate care au supravieţuit, unul dintre ele putând fi găsit la Hoover Historical Center. McGaffey a fost doar unul dintre inventatorii americani şi europeni ai secolului al XIX-lea care au conceput aspiratoare acţionate manual. El a obţinut un patent la 8 iunie 1869.

În 1876, Melville R. Bissell din Grand Rapids, Michigan, a creat pentru soţia sa, Anna Sutherland Bissell, un model de aspirator electric care să cureţe rumeguşul din covoare şi, la scurt timp după, a fost creată compania Bissell Carpet Sweepers, pe care, după moartea soţului său, Anna a condus-o, devenind astfel cea mai puternică femeie de afaceri a acelui moment.

La 14 noiembrie 1898, John S. Thruman din St. Louis, Missouri, a depus actele pentru a obţine patentul pentru un aspirator pneumatic pe care l-a denumit „renovator pneumatic pentru covoare”. Patentul a fost acceptat la 3 octombrie 1899. Thruman a creat un aspirator pe bază de benzină pentru o mare companie care oferea servicii de menaj, General Compressed Air Company.

Despre englezul Hubert Cecil Booth se spune că ar fi cel care a inventat primul aspirator motorizat în 1901. Booth a creat un dispozitiv mare, care în primă fază a funcţionat cu ajutorul unui motor pe ulei, iar mai târziu cu un motor electric, pe care l-a numit „Puffing Billy”. Principiul primului aspirator creat de Booth se baza pe aspiraţia aerului prin intermediul unei pompe şi a unui filtru din pânză.

De atunci şi până în 1921 au fost patentate de către David T. Kenney, Walter Griffiths, Hermann Bogenschild, James Murray Spangler, Hoover şi Nilfisk o serie de modele de aspiratoare cu diverse îmbunătăţiri faţă de modelul original al lui Booth.

În 1921, Electrolux lansează pe piaţă un aspirator care a fost proiectat să stea pe podea, în poziţie orizontală (spre deosebire de toate celelalte modele, care aveau poziţie verticală), aşezat pe două picioare metalice, acest model devenind punctul de pornire pentru toate generaţiile viitoare de aspiratoare. (Text: Agerpres, Foto: emag.ro)