O invenţie pe zi: ASCENSORUL

lift

Primul ascensor a fost construit în perioada lui Ludovic al XV-lea, la Versailles, în 1743, special pentru rege. El a fost instalat în exteriorul clădirii, într-o curte interioară mică şi îi permitea monarhului să se urce în apartamentul său.

Primul ascensor pentru uz public a fost inaugurat la 23 martie 1857, la New York. El a fost construit de către americanul Elisha Graves Otis, pentru compania „E.V. Haughtwout & Co.” ce deţinea un magazin cu cinci etaje pe Broadway.

În 1867, în cadrul Expoziţiei universale de la Paris, francezul Léon Edoux (1827-1910) prezenta două aparate elevatoare cu pistoane hidraulice având o înălţime de 21 m pe care le-a denumit ascensoare. Tot el a realizat şi pentru Turnul Eiffel, în 1889, un ascensor înalt de 160 m. În 1984, ascensorul hidraulic care urca până la etajul al treilea al Turnului Eiffel a fost înlocuit de un nou model produs de societatea Ascinter-Otis. Patru cabine permiteau transportarea unui număr de 80 de pasageri cu o viteză de 1,8 m pe secundă.

Primul ascensor electric a fost construit de firma germană SIEMENS 1 Halske pentru Expoziţia industrială de la Mannheim, în 1880. El urca la o înălţime de 22 m în 11 secunde şi putea transporta 8.000 de pasageri în vârful unui turn de observaţie ce domina expoziţia.

În prezent ascensoarele au devenit tot mai moderne, fiind echipate cu senzori sau celulă fotoelectrică, iar condiţia ca un ascensor să fie plasat în interiorul unei clădiri nu mai e absolut necesară, fiind din ce în ce mai des întâlnite clădiri cu ascensoare exterioare. De asemenea, ascensoarele au devenit utile în staţii de metrou sau în parcări subterane construite pe mai multe niveluri. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)