O invenţie pe zi: AERUL CONDIŢIONAT

aer-conditonat

În 1902, a fost pus în funcţiune primul sistem de aer condiţionat care regla atât temperatura, cât şi umiditatea. Acest aparat a fost iniţial folosit în fabricile de hârtie, unde fluctuaţiile de căldură şi de umiditate alteraseră atât calitatea, cât şi culoarea hârtiei.

Noul aer condiţionat a creat condiţii de mediu stabile, înlesnind astfel folosirea simultană a patru culori pentru tipar, fără a afecta cerneala.

„Aparatul pentru tratarea aerului”, acordat în 1906 lui Willis Haviland Carrier, a fost primul din seria de brevete acordate inventatorului. Apariţia aerului condiţionat i se datorează lui Carrier, dar termenul folosit îi aparţine inginerului din domeniul textilelor, Stuart H. Cramer. Cramer a folosit denumirea de aer condiţionat pentru un aparat care genera vapori de apă în aer, îmbunătăţind astfel calitatea materialelor textile.

În 1911, Willis Haviland Carrier a prezentat formula folosită Societăţii Americane de Ingineri Mecanici. Formula stă şi astăzi la baza calculelor fundamentale pentru industria de aer condiţionat. Carrier a mărturisit că i-a venit ideea unei astfel de formule în timp ce aştepta un tren. Era o noapte ceţoasă şi încerca să găsească o soluţie pentru a avea control asupra umidităţii şi a temperaturii. Până la sosirea trenului, Carrier îşi făcuse deja idee despre legătura dintre temperatură, umiditate şi rouă.

Industria s-a dezvoltat odată cu reuşita de a controla nivelul de temperatură şi de umiditate al producţiei. O serie de produse, de la ţigări la produse alimentare sau medicale, s-au îmbunătăţit datorită introducerii aerului condiţionat. Willis şi alţi şase ingineri au fondat Corporaţia tehnologică Carrier în 1915, cu scopul de a îmbunătăţi tehnologia aerului condiţionat.

În 1921, Willis Haviland Carrier a patentat aparatul refrigerator. A fost prima metodă practică de a folosi aerul condiţionat în spaţii mari. Carrier a proiectat un tip de compresor mult mai eficient şi mult mai sănătos decât cele folosite până atunci.

Sistemul de răcire a aerului pentru confortul personal a fost promovat în anul 1924. Cele trei magazine în care fuseseră montate refrigeratoarele atrăgeau cei mai mulţi clienţi, dornici de o gură de aer proaspăt. Au fost montate aparate de aer condiţionat şi în alte magazine, apoi în cinematografe. Teatrul Rivoli din New York a primit un număr foarte mare de spectatori, promovând confortul asigurat de aerul condiţionat. Compania Carrier a primit din ce mai multe solicitări pentru acest tip de aparate chiar şi de la unităţile mai mici.

În 1928, Willis Haviland Carrier a lansat primul aparat de aer condiţionat special proiectat pentru locuinţe. În perioada Marii Crize şi, apoi, a celui de-al Doilea Război Mondial nu s-au înregistrat prea multe vânzări. În perioada următoare, aerul condiţionat a devenit un aparat de uz casnic foarte căutat pe piaţă.

Willis Haviland Carrier nu a fost primul care a inventat sistemul de aer condiţionat pentru interior, dar a fost cel care a găsit formula cea mai bună şi cea mai sănătoasă, care a stat la baza aerul condiţionat modern. (Text: Agerpres, Foto: climatico.ro)