O dietă mai puţin restrictivă a gravidelor înaintea naşterii poate scurta travaliul

Femeile pot consuma în timpul travaliului şi altceva decât bucăţelele de gheaţă şi apa recomandate până relativ recent, fără a risca astfel să se confrunte cu complicaţii, potrivit unei revizuiri recente a unui studiu mai vechi.

În plus, gravidelor cărora li s-a permis să mănânce înainte de naştere au avut un travaliu relativ mai scurt decât cele care a căror alimentaţie a fost restricţionată în această perioadă la consumul de bucăţele de gheaţă şi apă, informează vineri Reuters.

Preocuparea pentru această temă există încă din anii ’40 când un studiu a atras atenţia asupra faptului că femeile aflate în travaliu care mâncau în această perioadă delicată riscau să expulzeze conţinutul stomacului şi să se înece în timpul anesteziei generale, notează în jurnalul „Obstetrics and Gynecology” din această lună autorul principal al lucrării, dr. Vincenzo Berghella, şi colegii săi din cadrul Universităţii Thomas Jefferson University din Philadelphia, Statele Unite.

Utilizarea anesteziei generale este mult mai rar folosită în prezent, însă normele recomandă în continuare gravidelor pe cale să nască să nu consume hrană solidă.

Pentru studiul recent, oamenii de ştiinţă au compilat date de la mai multe cercetări efectuate în mediu controlat, randomizat, ce au comparat condiţiile de desfăşurare a travaliului şi a urmărilor acestuia în cazul femeilor cărora li s-a permis să consume numai bucăţele de gheaţă şi apă şi ale celor care au avut voie să mănânce şi să bea puţin mai mult, de la miere şi sirop de curmale până la alimente solide obişnuite.

Oamenii de ştiinţă au analizat zece astfel de cercetări la care au participat în total 3.982 de femei aflate în travaliu şi care au născut un singur copil, numai pe cale naturală, nu prin operaţie de cezariană.

Femeile care aveau cele mai puţin restrictive diete au manifestat şi cel mai mic risc de complicaţii, inclusiv de vomă sau de înec în timpul anesteziei generale. De asemenea, ele au avut un travaliu relativ mai scurt — cu 16 minute, în medie — în comparaţie cu cele a căror alimentaţie era restricţionată.

„Dacă suntem bine hidrataţi şi avem (o cantitate — n.r.) adecvată de carbohidraţi în organism, muşchii noştri funcţionează mai bine”, a precizat Berghella, în condiţiile în care uterul este alcătuit în cea mai mare parte din muşchi.

Descoperirea oamenilor de ştiinţă subliniază concluziile unui alt studiu efectuat anterior de aceeaşi echipă, potrivit căruia femeile care primesc în travaliu mai multe lichide decât în mod normal nasc mai repede. (Text: Agerpres, Foto: trevodistributor.vom.nq)