O dietă bogată în proteine contribuie la sănătatea muşchilor

 

Dieta bogată în proteine, din surse animale sau vegetale, poate contribui la menţinerea muşchilor mari şi puternici pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică ”The American Journal of Clinical Nutrition”.

Cercetarea efectuată în Statele Unite a demonstrat că persoanele care au o alimentaţie bogată în proteine au totodată şi o masă musculară mai mare şi cvadricepşi mai puternici – muşchi situaţi pe partea anterioară a coapselor -, după cum arată autoarea principală a studiului, Kelsey Mangano, de la Universitatea Lowell din Massachusetts, informează Reuters.

Proteinele se găsesc în special în carne roşie, peşte, pui, ouă, lactate, vegetale, cereale şi nuci. Institutul de Medicină recomandă adulţilor consumul zilnic a circa 0,8 grame de proteine per kilogram corp – de exemplu, circa 56 de grame de proteine pe zi pentru o persoană sedentară care cântăreşte 70 de kilograme.

Și alte cercetări anterioare au ajuns la concluzia că aceste substanţe protejează masa musculară şi forţa, însă până acum nu se ştia cu siguranţă care era sursa cea mai sănătoasă de proteine, dacă persoanele care îşi iau proteinele în special din carne, spre exemplu, au mai multe beneficii decât cele care şi le iau din surse vegetale.


În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au utilizat date de la 2.986 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 19 şi 72 de ani, care au completat un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare între anii 2002 şi 2005. Dintre aceştia, 82% îşi luau cantitatea de proteine recomandată din alimentaţia zilnică.

Cercetătorii au observat o legătură între consumul de proteine şi masa musculară şi forţa, acestea fiind mai însemnate în rândul persoanelor care consumau o cantitate mai mare de proteine.

Subiecţii cu cel mai mare aport de proteine în dietă consumau circa 1,8 grame per kilogram-corp în fiecare zi în comparaţie cu 0,8 grame per kilogram-corp, în cazul celor care mâncau cele mai puţine proteine.

Oamenii de ştiinţă au observat că sursa proteinelor nu modifica rezultatul – o persoană care consuma o cantitate mare de carne roşie, spre exemplu, avea aceleaşi beneficii ca una care lua aceeaşi cantitate de proteine din legume.

”De dietele bogate în proteine beneficiază majoritatea indivizilor”, a declarat Mangano care a precizat că acestea ”pot fi utile pentru menţinerea masei musculare şi a forţei, în special pe măsură ce îmbătrânim”.

Într-un studiu precedent, Kelsey Mangano şi colegii săi au descoperit că persoanele în vârstă care îşi luau cea mai mare parte din proteine din carnea roşie şi din cea procesată ”manifestau cea mai scăzută densitate osoasă în comparaţie cu alte grupe”. (Text: Agerpres, Foto: menshealth.com)