O comunitate din Alaska se mută din cauza încălzirii globale

Alaska-mutare

Comunitatea insulară Shishmaref, situată în nordul statului Alaska (SUA), şi-a exprimat prin referendum opţiunea de a se muta pe teritoriul continental din cauza efectelor schimbărilor climatice asupra insulei, relatează EFE.

Dintre cei aproximativ 560 de locuitori ai insulei, s-au prezentat la urne sub 170, dintre care 89 au votat pentru mutare şi 79 împotrivă, potrivit presei locale.

Shishmaref se află pe o insulă de aproape 5 kilometri lungime şi circa 400 metri lăţime, unde creşterea nivelului apei a determinat deja mutarea a 13 locuinţe.

Localitatea a organizat în 2002 alt referendum cu aceeaşi întrebare şi cu acelaşi rezultat, dar costul mutării pe teritoriul continental a făcut ca această iniţiativă să nu se concretizeze.

Potrivit The Huffington Post, circa 12 comunităţi din Alaska şi-au exprimat dorinţa de a se muta din motive asemănătoare celor din Shishmaref şi, potrivit guvernului american, aproximativ 200 suferă consecinţe ale schimbărilor climatice precum eroziunea sau inundaţiile.(Text: Agerpres, Foto: amusingplanet.com)