O carte veche în miniatură, atât de mică încât de-abia o poţi ţine între degete şi uşoară precum un fulg, dar şi o alta, de dimensiuni gigantice pentru un volum, cu o greutate de peste 20 de kilograme, fac deliciul elevilor care vizitează depozitul ”Colecţii speciale” al Bibliotecii Judeţene Constanţa.
„Minuscula carte este una veche, tipărită la Chicago, undeva pe la începutul secolului 20, să spunem prin 1912. Cartea este deosebită prin formatul care se numeşte liliput în termeni biblioteconomici. (…) Orice publicaţie care nu depăşeşte 7,6 centimetri poartă acest nume generic de cărţi liliput. Este un fragment din Tora, din biblia evreilor, mai precis cartea a cincea. Are dimensiunile de 1,8/2,3 centimetri şi este cea mai mică dintre cărţile ebraice tipărite până în prezent, ca dimensiune”, a explicat bibliotecarul Doina Moşoiu.
Cartea liliput, care poate fi citită doar cu ajutorul lupei, a fost achiziţionată de Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa de la un anticariat, în urmă cu peste 40 de ani, cu 420 de lei, ea necesitând să fie restaurată.
„Noi nu avem, din păcate, laborator de restaurare, biblioteca are doar funcţie de conservare, trebuie să ţinem cărţile astefel încât să nu se degradeze mai mult de atât. (…) Cartea trebuie să o dăm la restaurat, dar trebuie să găsim un specialist pe limba ebraică”, a menţionat bibliotecarul.
Faţă de cartea liliput, la polul opus privind dimensiunile se află un atlas geografic şi istoric uriaş, cu o greutate de peste 20 de kilograme, muchia acestuia având lungimea de aproape un metru.
„Este cel mai mare volum, ca format, ca mărime, pe care îl deţine biblioteca judeţeană. Originalul a fost tipărit în 1664, într-un singur exemplar, în format 175/115, şi a fost un cadou pe care prinţul Johann Moritz i l-a dăruit marelui elector Friedrich Wilhelm I de Brandenburg. Originalul este în momentul de faţă la biblioteca de stat din Berlin. În 1971, atlasul a fost reeditat într-un tiraj limitat, de 750 de exemplare, dintre care 50 pentru arhivă, numerotate cu cifre romane, şi restul de 700 cu cifre arăbeşti. Exemplarul pe care îl avem noi are numărul 71. Cele 750 de exemplare au fost reeditate într-o dimensiune cu mult redusă, de 80,5/56 centimetri”, a spus Moşoiu.
Textul atlasului este în şase limbi, iar hărţile sunt reproduceri semnate de cartografi celebri. Coperţile sunt din piele de viţel, pe cea principală fiind, conform bibliotecarului, blazonul lui Johann Mauritius, suprapus peste crucea Ordinului Ioaniţilor şi înconjurat de Ordinul Danez al Elefantului.
Atlasul a fost achiziţionat în 1972, cu 10.654 de lei, de la anticariat. Potrivit Doinei Moşoiu, elevii care vizitează biblioteca judeţeană Constanţa sunt foarte încântaţi în special de cartea liliput pe care o găsesc aici, volumul făcând deliciul acestora, indiferent de vârsta pe care o au. (Text si foto: Agerpres)