Nu se mai tipăresc bancnote de 500 de euro

500euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să oprească tipărirea bancnotei de 500 de euro, din cauza temerilor că bancnotele mari ar ajuta finanţarea terorismului şi evaziunea fiscală, transmite AP.

Bancnotele de 500 de euro vor rămâne în circulaţie mai mulţi ani, putând fi utilizate în continuare la plată şi, de asemenea, vor putea fi răscumpărate la ghişeele băncilor centrale după ce nu vor mai fi tipărite.

Un oficial din zona euro, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a precizat că decizia are legătură cu tradiţia Germaniei, care a garantat posibilitatea răscumpărării permanente a fostelor mărci germane la ghişeele Bundesbank. Acest oficial a adăugat că mai rămân de rezolvat unele chestiuni, precum cea referitoare la obligativitatea dezvăluirii modului în care persoanele au intrat în posesia bancnotelor de 500 de euro dacă este vorba de o sumă mai mare de un anumit prag.

BCE a informat miercuri că a ţinut cont de temerile că bancnota de 500 de euro, echivalentul a 580 de dolari, „ar putea facilita activităţile ilegale”.

Unii comercianţi nu acceptă la plată bancnota de 500 de euro, iar 56% dintre cei care au participat la un studiu derulat de BCE au declarat că nu au văzut-o niciodată.

Însă, ideea eliminării bancnotelor de 500 de euro este criticată în Germania, unde există îngrijorarea că acesta este doar primul pas spre eliminarea completă a tranzacţiilor cu numerar. Plăţile cu numerar joacă un rol mai mare în Germania decât în multe alte state occidentale, ca urmare a experienţei traumatizante din anii 1920, când Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflaţiei. Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzacţiile derulate la nivel naţional în 2014 au fost efectuate în numerar.

Clemens Fuest, şeful institutului german de cercetare Ifo, a argumentat că în teorie renunţarea la bancnotele cu valoare mare ajută BCE să impună dobânzi negative, fiind mai dificil să fie păstrate sume mari de bani în numerar.

Cei care doresc bancnote cu valoare ridicată se pot orienta acum spre bancnota de 1.000 de franci elveţieni, echivalentul a 1.050 dolari sau 910 euro.

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, SUA au oprit tipărirea noilor bancnote de 500 şi 1.000 de dolari.

Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate în circulaţie anul trecut erau păstrate în bancnote de 500 de euro, potrivit datelor BCE. Aceasta este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulaţie la nivel mondial, având o valoare de aproape cinci ori mai mare decât cea mai mare bancnotă americană în circulaţie, respectiv de 100 de dolari.

Bancnotele şi monedele euro circulă începând din anul 2002, iar în 2013 BCE a demarat tipărirea celei de-a doua serii de bancnote euro, începând cu cea de 5 euro. Ulterior, au fost tipărite noi bancnote de 10 şi 20 de euro. (Text: Agerpres, Foto: pixabay.com)