Nu priviţi direct către Soare în timpul eclipsei!

ochelari-eclipsaCei care urmăresc vineri eclipsa parţială nu trebuie să privească direct către Soare, a atenţionat managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, Monica Pop.

„Pericolul este foarte mare, în măsura în care după câteva secunde de privit direct pot apărea leziuni (arsuri) retiniene grave, ce pot duce la scăderea definitivă a vederii. Niciun fel de lentile, ochelari de soare, sticle colorate sau afumate, DVD-uri, măşti de protecţie pentru sudură etc nu conferă protecţie corespunzătoare ochilor”, a susţinut medicul oftalmolog.

Ea a ţinut să precizeze că nicio metodă medicală sau chirurgicală cunoscută până în prezent nu poate vindeca aşa ceva şi că nu există niciun mijloc de protecţie în momentul de faţă în România, cu excepţia ochelarilor fabricaţi special pentru eclipsa din august 1999 (pentru cei care îi mai au). „Niciun fel de alte metode (cioburi, sticlă afumată, radiografii, ochelari de soare indiferent ce scrie pe ei) nu protejează şi privirea prin ele este la fel de periculoasă ca şi cu ochiul liber”, a mai susţinut Pop.

Pe 20 martie 2015 va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul oceanului Atlantic iar fazele parţiale se vor vedea bine din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei. Din România se va observa ca o eclipsă parţială de Soare, acoperirea discului solar de către Lună, va fi situată între 39% în sud-est şi 55% în nord-vest.

Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2022 şi cu cea mai mare magnitudine până în 2027. Următoarea va fi o mică eclipsă parţială, care se va produce pe 21 iunie 2020. (Text: Agerpres, Foto: astrobob.areavoices.com)