Nu există nicio dovadă ştiinţifică a eficienţei homeopatiei, care se bucură totuşi de o mare notorietate – afirmă într-un raport Consiliul australian pentru sănătate naţională şi cercetare medicală (NHMRC), cel mai important organism din Australia consacrat acestui domeniu de cercetare.
Rezultatele analizei a 225 de studii şi evaluări în domeniu, conţinute în raportul apărut la începutul lunii martie, sunt fără echivoc:
„Nu există nicio dovadă a vreunei eficienţe a homeopatiei asupra sănătăţii”, rezumă NHMRC, preluat de sante.lefigaro.fr.
Până să ajungă la această concluzie, Consiliul australian a analizat 176 de studii ştiinţifice. Din spirit de echitate, au fost luate în considerare şi evaluări ale unor persoane particulare, ale unor grupuri de susţinere a homeopatiei, rapoarte guvernamentale din alte ţări şi observaţii clinice, în total 225 de studii desfăşurate pe 65 de boli. În cazul celor 65 de boli studiate, „nu există nicio dovadă a eficienţei acestei metode în tratarea oamenilor”, concluzionează raportul.
Unele studii care arătau un efect real al homeopatiei asupra sănătăţii au fost eliminate de Consiliul australian, care a considerat metodologia lor de „slabă calitate”, iar numărul participanţilor prea mic pentru a califica rezultatele drept semnificative.
Pentru tratarea unei boli, homeopatia recomandă obişnuirea corpului cu simptomele provocate de aceasta. Astfel, substanţe care induc aceleaşi efecte sunt administrate în doze foarte mici pacienţilor, de exemplu cafeină insomniacilor. Potrivit homeopatiei, un principiu activ va fi mai eficient dacă este diluat. „Chiar prin definiţia ei, homeopatia constă în crearea unui placebo”, arată Antoine Coquerel, profesor de farmacologie la Spitalul de urgenţă din Caen (Franţa).
„Diluările sunt atât de mari încât există şanse mici de a găsi o substanţă activă în tratamente. Metoda este inofensivă atâta vreme cât medicul homeopat le recomandă pacienţilor tratamente clasice în caz de boală gravă”, adaugă el.
„Homeopatia nu ar trebui să fie folosită pentru tratarea bolilor cronice, serioase sau care tind să evolueze în maladii grave. Ea poate fi chiar periculoasă dacă oamenii refuză tratamente a căror eficacitate a fost dovedită”, se arată în raportul menţionat.
„Mulţi nu vor ţine seama de rezultatele noastre şi vor vedea în ele o conspiraţie”, afirmă Paul Glasziou, profesor de medicină la Universitatea Bond din Australia, şeful studiului. „Sperăm totuşi că alţii se vor gândi de două ori înainte să continue să se trateze cu pastile cu apă şi zahăr”, mai spune el.
NHMRC nu este de altfel primul organism care elaborează un raport atât de categoric: în 2005 publicaţia The Lancet şi în 2010 Camera Lorzilor din Marea Britanie căzuseră de acord asupra ineficienţei homeopatiei, a cărei popularitate rămâne totuşi de nezdruncinat, încheie sante.lefigaro.fr. (Text: Agerpres, Foto: newseveryday.com)