Noutăţi turistice pentru 2016

Shanghai-Disneyland

Fanii ABBA, microbiştii sau admiratorii parcurilor Disney îşi pot şterge de praf sau reînnoi paşaportul. Anul 2016 aduce noutăţi pentru toţi aceştia, dar şi pentru aventurieri şi iubitorii de artă, semnalează site-ul elviajero.elpais.com, care prezintă câteva noi destinaţii turistice.

Shanghai Disney Resort

La Shanghai se va deschide noul parc al companiei Disney, care va include un „Enchanted Storybook Castle”, cel mai mare castel Disney de până acum. Spectacolele şi atracţiile vor fi repartizate în şase arii tematice: Adventure Isle, Gardens of Imagination, Mickey Avenue, Tomorrowland, Treasure Cove şi Fantasyland. În zona „Disneytown” vor fi restaurante, magazine, un cinematograf. Două hoteluri îi vor găzdui pe vizitatorii parcului: Shanghai Disneyland Hotel, în stil Art Nouveau, şi Toy Story Hotel.

Grona Lund Stockholm

Mamma Mia!, la Stockholm

Dacă se combină un bufet mediteraneean, spectacolul, accente de discotecă şi participarea publicului, ce se obţine? Restaurantul tematic „Mamma Mia! The Party”, care îşi deschide porţile în parcul de distracţii Gröna Lund din Stockholm, în luna ianuarie. Björn Ulvaeus, membru al legendarului cvartet ABBA, se află în spatele acestei noi experienţe interactive: o discotecă-restaurant în stilul unei taverne greceşti unde comesenii gustă souvlaki în timp ce în jurul lor se deapănă o poveste. În plus, posibilitatea de a participa la spectacol şi de a cânta şi dansa.

MetaLmorphoses

MétaLmorphoses, Paris

La mijlocul anului 2016 se va finaliza proiectul „MétaLmorphoses” promovat de Monetăria (Monnaie) din Paris, adică, transformarea în mai multe etape a sediului său, care ocupă 1,2 hectare pe malul stâng al Senei. O nouă ofertă culturală va prezenta artişti contemporani în cadrul unor expoziţii temporare şi evenimente. Vizitatorii vor putea descoperi ateliere de artă, precum şi tezaure nevăzute până acum din colecţiile Monetăriei, potrivit site-ului monnaiedeparis.fr. Se propune şi o ofertă gastronomică marca Guy Savoy (trei stele Michelin). Monetăria din Paris va fi un loc pentru descoperiri şi plimbări, un pol de excelenţă pe malurile Senei.

Muzeul fotbalului mondial

Muzeul fotbalului mondial, Zürich

Zürich găzduieşte FIFA World Football Museum, care speră să-şi deschidă porţile la începutul anului 2016. Moment aşteptat de mulţi iubitori ai sportului pentru a vizita acest oraş elveţian. Muzeul aduce un omagiu patrimoniului fotbalului şi capacităţii unice a acestuia de a uni şi inspira oamenii din lumea întreagă, potrivit site-ului fifamuseum.com. O selecţie de documente istorice, cărţi, înregistrări video şi fotografii ale muzeului arată cum a devenit fotbalul unul dintre cele mai populare sporturi de pe planetă.

Louvre Abu Dhabi

Louvre Abu Dhabi

Muzeul Louvre Abu Dhabi este surprinzător din toate punctele de vedere. Clădirea în formă de cupolă, proiectată de Jean Nouvel, pare să plutească pe un lac artificial. Colecţiile permanente includ artă din toate epocile. În plus, cele mai renumite instituţii de artă din Franţa îi vor împrumuta lucrări, printre care capodopere de Van Gogh, Monet şi Da Vinci. Louvre Abu Dhabi se va deschide în 2016 şi ar putea rivaliza cu cele mai mari centre de artă din lume.

Muzeu-afroamerican

Muzeul de artă şi cultură afroamericană, Washington

Prin inaugurarea sa, „National Museum of African American History and Culture” (NMAAHC) va deveni primul muzeu naţional din Statele Unite dedicat exclusiv vieţii, istoriei şi culturii afroamericane. Vor fi expuse obiecte din întreaga ţară, de la cartea de rugăciuni a lui Harriet Tubman, din 1876, până la un vagon pentru afroamericani din vremea lui Jim Crow şi afişe şi fotografii despre manifestaţiile mişcării #BlackLivesMatter. (Text: Agerpres, Foto: pursuitist.in, panoramio.com, facebook.com/MétaLmorphoses, fifamuseum.com, louvre.fr, en.wikipedia.org)