Noul pod pliant din Londra se deschide şi se închide ca un evantai

pod-evantai1

Firma britanică „Knight Arhitects” şi inginerii structurişti de la AKT au proiectat şi realizat un nou pod pietonal mişcător în Paddington, Londra, care se deschide şi se închide ca lamelele unui evantai de mână tradiţional japonez.

pod-evantai2

Podul este format din cinci bare de oţel, stabilizate cu contragreutăţi, care se ridică şi coboară în ordine, pentru a crea un efect de evantai.

pod-evantai3

Prima bară se ridică la 70 de grade, în timp ce ultima urcă suficient de mult pentru a crea un spaţiu liber de doi metri şi jumătate până la suprafaţa canalului peste care se întinde.

pod-evantai4

Podul are trei metri lăţime, traversează lăţimea de 20 de metri a Canalului „Grand Union” din Bazinul Paddington şi se află în apropiere de Podul rulant Thomas Heatherwick, care se strânge sub forma unei mingi.

pod-evantai5

Arhitecţii specializaţi în proiectarea de poduri au câştigat, în 2012, un concurs pentru a proiecta podul, cu planurile lor pentru o „sculptură cinetică”, ce se poate ridica pentru a permite trecerea ambarcaţiunilor de-a lungul căii navigabile.

pod-evantai7

pod-evantai6

Alte poduri notabile care se mişcă… într-un mod ciudat: Podul Gateshead Millennium – acest pod se înclină; Podul submersibil din Canalul Corint – acest pod se scufundă; Podul Transportator – acest pod cară încărcături.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: Knight Architects)