Noul logo pentro Olimpiada din 2020

logo-JO-2020

Organizatorii Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo, din anul 2020, au dezvăluit noul logo al competiţiei, la aproape opt luni de la retragerea designului iniţial, ca urmare a unui scandal de plagiat.

Noul logo, ales dintre cele patru finaliste prezentate la începutul lunii acesteia, reprezintă un inel tradiţional japonez compus din figuri rectangulare, de culoare indigo. Logo-ul Jocurilor Paralimpice din capitala niponă este similar, însă cu un inel mai gros şi neînchis.

Conform site-ului oficial Tokyo-2020, logoul este compus din trei varietăţi de forme rectangulare, iar designul reprezintă diferite ţări, culturi şi moduri de gândire. Acesta încorporează mesajul de „unitate în diversitate” şi exprimă, totodată, faptul că Jocurile Olimpice şi Paralimpice caută să promoveze diversitatea ca o platformă de conectare a lumii.

Șeful comitetului de selecţie a emblemei, Ryohei Miyata, şi legenda baseball-ului japonez Sadaharu Oh, au prezentat împreună noul logo, în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni.

La începutul lunii septembrie a anului trecut, organizatorii JO 2020 au fost obligaţi să renunţe la logo-ul realizat de graficianul Kenjiro Sano, pentru că semăna foarte mult cu cel creat de Olivier Debie pentru teatrul din Liege (Belgia).

Oficialii japonezi au asigurat că nu au luat această decizie în urma procesului intentat de Olivier Debie, ci pentru că scandalul a dus la pierderea încrederii publicului în designerul nipon, care a negat însă că ar fi plagiat emblema. (Text: Agerpres, Foto: AP)