Noua Zeelandă are capitala cea mai sudică de pe Glob

 width=

Ziua Naţională a Noii Zeelande este celebrată la 6 februarie şi marchează semnarea în 1840 a Tratatului de la Waitangi, documentul oficial prin care Noua Zeelandă trece sub suzeranitate britanică.

Independenţa a fost obţinută la 26 septembrie 1907, potrivit mae.ro.

Capitala: Wellington, aflată pe Insula de Sud, este capitala cea mai sudică de pe Glob, iar alte oraşe importante sunt: Auckland, Christchurch şi Hamilton.

 width=

Noua Zeelandă este o ţară insulară situată în sud-vestul Oceanului Pacific, la sud-est de Australia. Statul este format din două insule de dimensiuni mari (Insula de Nord şi Insula de Sud), separate de Strâmtoarea Cook şi de alte insule mici (dintre care cea mai importantă este Insula Stewart). Se caracterizează printr-un teren predominant muntos cu câteva câmpii, cel mai înalt vârf fiind Aoraki – Muntele Cook (3.754 m).

Insulele sunt situate la o intersecţie de plăci tectonice, există cutremure frecvente, iar manifestările/consecinţele activităţilor vulcanice fac parte din cotidian. Insula de Nord are plaje închise la culoare, bogate în fier, în timp ce Insula de Sud dispune de plaje cu nisip fin dar şi o linie de coastă accidentată, în mare parte inaccesibilă. Ţara vârfurilor de munte înzăpezite, a plajelor interminabile şi a coastelor stâncoase, a pajiştilor verzi ca smaraldul şi a fiordurilor sălbatice cucereşte cu frumuseţea peisajelor minunate şi a parcurilor naturale.

 width=

Wellington, nume ce trădează originile coloniale ale metropolei, este apreciat drept una dintre cele mai frumoase capitale din lume şi totodată un oraş cu înalte standarde de viaţă. Arthur Wellesley, primul Duce de Wellington, a fost unul dintre eroii luptei de la Waterloo. În 1840, titlul lui Wellesley este acordat oraşului neo-zeelandez, ca semn de recunoştinţă pentru faptele sale de război. În 1865, Wellington a primit statutul de capitală, în locul oraşului Auckland.

 width=

În prezent, Wellington este cea de-a doua zonă urbană a ţării, după Auckland. Este situat în regiunea Wellington aflată în partea sudică a Insulei de Nord. După 1865, evoluţia metropolei este caracterizată de o creştere accentuată. Dacă în alte oraşe accentul cade pe industrie, Wellington este direcţionat către turism, iar astăzi această ramură economică aduce mult profit în bugetul oraşului.

Amplasat între mare şi dealuri verzi, Wellington este un oraş aerisit, curat şi plin de spaţii verzi considerat oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii.

Wellington are numeroase clădiri vechi, în stil victorian, ridicate într-un decor idilic. Oraşul nu este doar capitala administrativă, ci şi cea culturală, adăpostind mai multe teatre şi muzee. La capitolul clădiri istorice, menţionăm vechile clădiri guvernamentale, precum şi actualul sediu al Parlamentului.

 width=

Auckland, cunoscut şi sub numele de oraşul marinarilor, este situat pe Insula de Nord şi reprezintă cel mai mare oraş al ţării atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie. Partea centrală a oraşului se află pe un istm îngust între portul Manukau la Marea Tasmaniei şi portul Waitemata la Oceanul Pacific.

Aşezat în capătul sudic al Peninsulei Pegasus în preajma estuarului format de râurile Avon şi Heathcote, Christchurch este cel mai mare oraş din Insula de Sud şi este considerat oraşul cu cea mai bună calitate a apei potabile. Christchurch este, de asemenea, renumit pentru catedrala sa anglicană situată în centrul oraşului.

 width=

Parcul Naţional Te Wahipounamu se află în sud-vestul insulei sudice a Noii-Zeelande şi este în Patrimoniul Natural al UNESCO. Coastele abrupte şi marea agitată nu trebuie ocolite de niciun vizitator al Noii-Zeelande. Scafandrii au aici posibilitatea să observe pinguini, precum şi porţiuni fascinante acoperite cu vegetaţie subacvatică din abundenţă.

 width=

Parcul Naţional Mount Cook situat pe Insula de Sud a Noii Zeelande în vecinătatea oraşului Twizel a fost declarat parc naţional în 1953, iar zona protejată se întinde pe circa 700 kmp. 40% din suprafaţa parcului este acoperită de gheţari, cel mai renumit fiind Gheţarul Aoraki aflat pe pantele Muntelui Cook.

Noua Zeelandă este patria unui mozaic cultural cu influenţe majore britanice, irlandeze, americane sau scoţiene şi sădite în mijlocul comunităţii maori, dar şi asiatice, fie că este vorba de estul, centrul sau vestul Asiei. Multitudinea identităţilor culturale se observă în festivităţile organizate pentru a le celebra.

 width=

Artele, muzeele şi alte atracţii culturale sunt numeroase în Noua Zeelandă. Taonga (arta Maori) este faimoasă pentru ţesut şi tatuaje, la fel cum este şi sculptura în lemn, potrivit globi.ro. Galeriile de artă se regăsesc în principal în oraşele Auckland, Wellington sau Christchurch, unde cei interesaţi de artele frumoase pot găsi atât lucrări artistice începând cu anul 1800, cât şi opere ale unor artişti contemporani.

 width=

Jocul de rugby, un sport cunoscut pentru duritatea sa, este foarte iubit de neozeelandezii. Echipa lor naţională, numită „All Blacks”, este cea mai titrată naţională din întreaga lume şi are cea mai cunoscută prezentare, celebrul dans Haka, afişat de către jucători la începutul fiecărui joc. Haka este un dans ancestral, practicat de populaţia maori a Noii Zeelande. Ceremonialul este un strigăt de război, fiind practicat de obicei înaintea bătăliilor, pentru a intimida adversarii.

Dacă Haka nu era executat la unison de către războinici, într-o sincronie perfectă, se credea că sorţii bătăliei sunt potrivnici. Astăzi, dansul reprezintă o parte integrantă a culturii neo-zeelandeze, fiind practicat şi la ceremoniile oficiale sau de bun venit pentru înalţii demnitari străini care vizitează ţara. Noua Zeelandă a reprezentat şi locul ideal pentru filmările la superproducţiile „The Lord of the Rings” şi „The Hobbit”, datorită peisajelor sălbatice şi nelocuite, aproape neatinse de orice formă de tehnologie modernă.

 width=

În ceea ce priveşte gastronomia, Noua Zeelandă are o cultură gastronomică dinamică, îmbrăţişând o multitudine de bucătării tradiţionale şi având la bază utilizarea unei varietăţi de produse proaspete. Restaurantele, cramele, producătorii de brânzeturi şi o sumedenie de magazine alimentare mici înfloresc într-o ţară în care tradiţia gastronomică îşi trage rădăcinile din bucătăria englezească.

 width=

Bucătăria modernă neozeelandeză împrumută din gastronomia unor regiuni extinse, din Asia până în California, dar meniurile restaurantelor cunosc şi influenţe mediteraneene sau din Orientul Mijlociu.

 width=

O trăsătură specifică bucătăriei neozeelandeze este prezenţa în meniu a delicateselor precum scoicile, moluştele, midiile, stridiile, păstrăvul, somonul etc. Un mic dejun tipic constă în ouă, cârnaţi şi şuncă. La prânz se mănâncă de obicei o plăcintă cu carne, un hamburger sau un sandwich. Cina este o masă mai consistentă, cu feluri din carne, adesea de miel. Cel mai popular antreu pentru cină este sosul de mentă cu cartofi şi dovleac copt. (Text: Agerpres, Foto: newzealand.com/int , Video: youtube.com)