Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a declarat că şi-ar dori ca persoanele care vizitează expoziţia „Normalitate, ce cuvânt brutal!” – ce explorează viaţa oamenilor cu dizabilităţi – să devină conştiente de obstacolele existente în oraş pentru cei „atipici”.
Expoziţia „Normalitate, ce cuvânt brutal!”, ce reuneşte, la iniţiativa ActiveWatch, mai mulţi artişti — curator fiind Cristian Neagoe — a fost vernisată joi seara, 7 iulie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC).
Printre proiectele expoziţiei se numără un „workshop” de dans în cărucior rulant, realizat de Cosmin Manolescu, instalaţii create după imagini de la aniversări din familiile unor persoane cu dizabilităţi (realizate de Paul Dunca şi Virginia Lupu), dar şi o expoziţie cu fotografii realizate de şapte persoane nevăzătoare, în coordonarea lui Mihai Barabancea.
În legătură cu acest ultim aspect al expoziţiei, Mircea Toma a spus că vizitatorii trebuie să „exploreze” fotografiile prin intermediul poveştii lor şi abia apoi vizual.
Mai mult, preşedintele ActiveWatch a spus că îşi doreşte ca vizitatorii acestei expoziţii „să aibă conştiinţa faptului că atunci când se deplasează prin oraş trebuie să aibă ochi pentru lucrurile care sunt în responsabilitatea fiecăruia şi care sunt obstacole pentru persoanele atipice”.
„Aici fiecare artist a generat un obiect sau un spectacol, performance sau instalaţie gândită să atace graniţa dintre ceea ce noi numim ‘normalitate’ şi anormalitate, de unde şi denumirea. Normalitatea este un cuvânt care condamnă nişte oameni care sunt atipici la condiţia de anormal”, a adăugat Mircea Toma.
Ideea unui asemenea proiect a venit în urmă cu un an, dar punerea acestei idei în practică părea o „utopie”, a mărturisit Mircea Toma.
„Am trăit un moment de mare bucurie ieri când am văzut-o împlinită. Părea nerealistă. Nu s-a mai făcut aşa ceva în România”, a adăugat el.
Potrivit lui Mircea Toma, această manifestare artistică, deschisă la MNAC până în toamnă, este, într-o măsură, şi un semnal de alarmă la nivelul societăţii.
„În principiu, acesta e subiectul — cheie: societatea noastră este o societate dizabilizantă. Sunt foarte mulţi oameni care ar putea să ducă o viaţă normală, autonomă, dacă noi nu le-am pune în cale bariere sau dacă am face bine să demolăm barierele din calea lor. Rampa e cel mai la îndemână element. Sunt copii care ar putea să meargă la şcoala de masă dacă ar avea posibilitatea să folosească un computer cu soft care să medieze relaţia unui copil nevăzător cu informaţia şcolară”, a declarat Mircea Toma.
El a apreciat că, la momentul actual, „Bucureştiul este încă un oraş neprietenos pentru persoanele cu dizabilităţi”.
Spaţiul unde este prezentat proiectul artistic este, în opinia sa, unul accesibil pentru persoanele cu dizabilităţi.
„Spaţiul de la drum la intrarea în muzeu este horror. Odată ajuns la muzeu, de acolo merge foarte lin. (…) În mare, MNAC este accesibil, iar expoziţia noastră este una care pune persoanele tipice în condiţia de a înţelege care sunt experienţele pe care le trăieşte o persoană cu dizabilităţi”, a adăugat Toma.
Expoziţia va fi deschisă până pe 6 octombrie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. (Text: Agerpres, Foto: healthimpactnews.com)