Noaptea Muzeelor la Castelul Corvinilor

Castelul-Corvinilor-02

Filmul „Legenda corbului”, un spectacol de lumini şi sunet cu peste 130 de proiectoare şi tunuri, dar şi vernisajul unei expoziţii cu piese arheologice descoperite în zona Hunedoara, vor reprezenta principalele puncte de atracţie ale Nopţii Muzeelor ce va avea loc sâmbătă seara, 21 mai, la Castelul Corvinilor.

Filmul „Legenda corbului” face o prezentare inedită a istoriei Castelului Corvinilor, fiind adresat în special copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, dar şi adulţilor care doresc să afle cât mai multe despre legenda care învăluie acest monument istoric medieval.

Producţia este realizată de Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Castelului Corvinilor Hunedoara (APPCH), în calitate de partener în cadrul proiectului de cooperare europeană DARTS — Digital Arts and Storytelling for Heritage Audience Development, se arată într-un comunicat al organizaţiei, remis vineri.

Filmul va putea fi vizionat sâmbătă, 21 mai, între orele 21,00 — 02,00, în sala Bethlen a Castelului Corvinilor. Accesul publicului este gratuit.

„Primii 150 de participanţi la eveniment care vor publica pe Facebook o fotografie cu Castelul Corvinilor din timpul derulării acestuia, însoţită de #legendacorbului, #legendafantanii, #DARTS vor avea parte de un câte un cadou surpriză din partea organizatorilor. Pentru ridicarea cadourilor participanţii trebuie să se prezinte în sala Bethlen şi să facă dovada publicării fotografiei pe Facebook”, precizează Ioan Bodochi, preşedintele APPCCH.

Tot sâmbătă publicul va putea cunoaşte legenda fântânii din castel într-o nouă versiune creată de către tânărul autor italian Mattia Colombo. Povestea „Jar” a câştigat concursul internaţional de scriere creativă derulat în cadrul proiectului DARTS. Sursele de inspiraţie au fost câteva situri de patrimoniu reprezentative din cele trei ţări participante în proiect, printre care şi Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Noaptea Muzeelor va fi completată la Castelul Corvinilor de un spectacol de lumini şi sunet, cu proiecţii pe zidurile exterioare ale monumentului istoric.

Castelul-Corvinilor-01

„Pentru acest moment vor fi folosite 135 de proiectoare LED, 10 tunuri de lumină şi vor lansate 6.000 de lampioane. Spectacolul va fi sincronizat cu muzică şi este programat la fiecare oră, câte 15 minute, între orele 22,00 şi 1,45”, a declarat administratorul Castelului Corvinilor, Dan Bera.

În plus, Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara va vernisa la castel o expoziţie interesantă cu piese ce au fost descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice de la Castelul Corvinilor şi din vecinătatea municipiului.

Manifestările de la castel vor include şi un Festival al Luminilor, organizat de Cercetaşii României, mai multe recitaluri de muzică medievală, totul într-o atmosferă specială creată de cavalerii şi domniţele de acolo.

Evenimentul este organizat de Primăria Hunedoara, Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie, Castelul Corvinilor, Cercetaşii României, APPCH, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara şi beneficiază de finanţarea oferită de autorităţile locale şi Programul ‘Europa Creativă’ prin proiectul ‘DARTS’.

Proiectul DARTS urmăreşte să creeze poveşti despre clădiri monumente istorice din Europa, despre personajele istorice şi evenimentele legate de acele clădiri, şi să le comunice în moduri creative şi inovatoare, folosind arta digitală şi arta de a spune poveşti. Proiectul este adresat în special tinerilor creatori, dar şi publicului larg din ţările partenere ale proiectului — Italia, Belgia şi România — dar şi din alte state europene. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Castelul Corvinilor-Huniazilor)