„Noaptea Cărţilor Deschise”: 10.000 volume oferite participanţilor

noaptea-cartilor-deschise

Peste 10.000 de cărţi vor fi oferite de Editura „Litera”, pe 23 aprilie, începând cu ora 18:30, în jurul Palatului Parlamentului, la cea de-a treia ediţie a campaniei „Noaptea Cărţilor Deschise”, organizată de această editură şi „Ring ” cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii.

Potrivit unui comunicat al Editurii Litera, „anul acesta, campania îşi propune să aducă în stradă atât cartea, cât şi pe iubitorii ei, în cel mai mare manifest pro-cultură din România, participanţii fiind invitaţi să înconjoare Palatul Parlamentului ţinând în mâini câte o carte deschisă” de la editura amintită.

Organizatorii „îi provoacă pe bucureşteni să vină în număr cât mai mare, pentru a forma cel mai mare lanţ uman în onoarea cărţii” şi anunţă că „personalităţi importante din lumea culturală şi din alte domenii vor participa la Noaptea Cărţilor Deschise”. „Este cea mai potrivită ocazie de a demonstra că şi românii acordă cărţii şi lecturii atenţia cuvenită şi se aliniază ţărilor din întreaga lume în care este deja o tradiţie să sărbătorească Ziua Internaţională a Cărţii prin campanii culturale foarte ample”, precizează sursa citată.

Potrivit Editurii „Litera”, în această zi, în Spania se organizează un maraton de citit care durează două zile, iar regele Spaniei decernează premiul Miguel de Cervantes, în timp ce în Marea Britanie şi Irlanda au fost inventate „jetoanele pentru carte”, care valorează o liră fiecare şi care sunt distribuite pe parcursul anului în toate şcolile şi liceele pentru a fi folosite la achiziţia de cărţi de Ziua Internaţională a Cărţii.

De asemenea, în Dubai, compania aeriană Emirate oferă cărţi pasagerilor, încurajându-i să le ofere la rândul lor în ţările unde călătoresc, orchestrând astfel o iniţiativă de schimb de cărţi pentru mai mult de 100 de destinaţii din toată lumea. În Germania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii se organizează evenimente în cadrul cărora diverse organizaţii, companii şi persoane fizice donează sute de mii de volume.

Primele două ediţii ale campaniei Noaptea Cărţilor Deschise au oferit participanţilor un impresionant spectacol al miilor de cărţi deschise, care acopereau perimetre mari din centrul Bucureştiului, aşteptându-şi cititorii, aproximativ 20.000 de bucureşteni participând la aceste spectacole şi primind o carte în dar şi sărbătorind Ziua Internaţională a Cărţii, se mai precizează în comunicat.

*****

În fiecare an, la data de 23 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, la iniţiativa UNESCO. Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor comemorează moartea, în acelaşi an (1616), a trei mari scriitori ai lumii: unul britanic, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a mai multor oameni care au slujit peniţa, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejia Vallejo.

Consiliul general al UNESCO a hotărât decretarea, în 1995, a Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică. Prin această zi UNESCO îşi propune să promoveze lectura, publicarea şi protecţia drepturilor asupra proprietăţii intelectuale prin intermediul drepturilor de autor. Prima Zi Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, la 23 aprilie, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (Sfântul Jordi) şi este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele şi femeile primesc flori, fiind o sărbătoare a veseliei. După 1925 a devenit un obicei ca bărbaţilor să le fie oferită o carte în schimbul unei flori. Obiceiul se păstrează şi astăzi în Catalonia, unde aproximativ jumătate din vânzările anuale de cărţi se realizează cu acest prilej.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. (Text: Agerpres, Foto: metropotam.ro)