Republica Nicaragua sărbătoreşte, la 15 septembrie, Ziua naţională, dată la care, în 1821, şi-a proclamat independenţa faţă de Spania.
Cadru natural
Situată în America Centrală Istmică, potrivit „Enciclopediei statelor lumii” (2005), între Honduras, la nord, şi Costa Rica, la sud, Nicaragua este mărginită la vest de Oceanul Pacific, iar la est, de Marea Caraibilor. Este cea mai întinsă ţară din America Centrală, ocupând o suprafaţă de aproximativ 130.000 kmp.
Managua, capitala, se află în partea de sud-vest a ţării. Alte oraşe importante sunt: Leon, Granada, Masaya, Chinandega, Matagalpa, Jinotega, Juigalpa şi Ocotal.
În ceea ce priveşte relieful, se pot deosebi două regiuni naturale principale: una muntoasă, în vest, şi alta de dealuri joase şi câmpii, în est.
Regiunea vestică, muntoasă, cu altitudini nu prea mari, este fragmentată de văi largi şi depresiuni tectonice. Vârful Mogoton, de 2.438 m, este cel mai înalt punct din ţară.
Conform „Enciclopediei Universale Britannica” (2010), paralel cu coasta Pacificului se desfăşoară o fâşie formată din aproape 40 de vulcani, activi şi inactivi (printre care San Cristobal, Concepcion, Momotombo, Telica, Cerro Negro şi Masaya). Nicaragua are unul dintre cele mai impresionante lanţuri vulcanice din America Centrală, se arată şi pe site-ul www.nicaragua.com.
Jumătatea estică a ţării are un relief scund, de dealuri şi câmpii joase, între care Costa de Mosquito/Miskito, în lungul ţărmului Mării Caraibilor. Zona de coastă este marcată de delte, de lagune mari, de recife de corali şi de insule.
Nicaragua este aşezată într-o zonă activă din punct de vedere seismic. Anual, aici au loc sute de cutremure de mică intensitate. Din când în când, ţara este zguduită de seisme severe. În 1931 şi din nou în 1972, cutremurele au distrus practic capitala Managua, notează site-ul nationsencyclopedia.com.
Râurile sunt numeroase, dar, cele mai multe dintre ele, scurte (Rio Coco este cel mai lung curs de apă din Nicaragua).
Dintre lacuri, se remarcă Nicaragua şi Managua. Lacul Nicaragua, cu o suprafaţă de circa 8.000 kmp, este cel mai mare din America Centrală. Este străbătut de un lanţ de vulcani, care a dus la formarea a numeroase insule, dintre care cea mai mare este Ometepe. Lacul Nicaragua este legat de lacul Managua prin râul Tipitapa.
Alte lacuri din Nicaragua: Asososca, Jiloa, Masaya, Nejapa, Tiscapa, Apoyo, Apoyeque.
Clima este tropicală, nuanţată de relief, cu variaţii termice reduse în câmpii (temperatura medie este 26,7 grade Celsius) şi mai pronunţate în regiunea muntoasă şi cu precipitaţii bogate. Periodic, uraganele au provocat distrugeri grave. Cele mai devastatoare furtuni care au lovit ţara în ultimii ani au fost uraganele Joan (în 1988) şi Mitch (în 1998).
Vegetaţia este reprezentată de întinse păduri de stejar şi de pin, savane, păduri tropicale. În pădurile din Nicaragua întâlnim specii precum cedru, abanos, mahon, palisandru/lemn de trandafir, quebracho sau guaiac. Fauna, variată, include cerbi, pume, jaguari, oceloţi, „margay”, maimuţe, tatu, pecari, aligatori, broaşte ţestoase, şopârle, mai multe specii de şerpi (dintre care unele otrăvitoare), păsări felurite (de la vulturi până la egrete, de la papagali, la pelicani).
Lacul Nicaragua este singurul lac cu apă dulce din lume în care se întâlneşte faună oceanică (rechini, peşti-spadă şi tarpon).
Nicaragua are, potrivit www.nicaragua.com, 78 de rezervaţii naturale şi parcuri naţionale, de o diversitate uimitoare, printre care se numără: Rezervaţia Biologică Indio Maiz, Refugiul pentru Animale Sălbatice Rio Escalante Chacocente, Reservaţia Naturală Miraflor, Rezervaţia Vulcanul Mombacho.
Repere istorice, turism
Populat în epoca precolumbiană de triburi amerindiene (chorotegi, caribi) şi descoperit de Cristofor Columb în timpul celei de-a patra călătorii spre Lumea Nouă (16 septembrie 1502), teritoriul nicaraguan a fost cucerit de către Francisco Fernandez de Cordoba, în 1523-1524, potrivit „Micii Enciclopedii de Istorie Universală” (Ed. Enciclopedică, 2002).
Până la 15 septembrie 1821, când şi-a declarat independenţa, a făcut parte din Căpitănia Generală Guatemala. Între 1822 şi 1823, a fost inclusă în Imperiul Mexican, iar între 1823 şi 1838, a intrat în componenţa Federaţiei Provinciilor Unite ale Americii Centrale, alături de Guatemala, El Salvador, Costa Rica şi Honduras.
S-a proclamat stat de sine stătător la 30 aprilie 1838.
Cu numeroase lucruri de văzut şi de făcut, Nicaragua constituie o destinaţie de vacanţă interesantă. De la plaje şi vulcani până la păduri tropicale şi recife de corali, are atât de multe de oferit, încât turistului îi poate fi greu să aleagă.
Posibilităţile de relaxare sunt multiple: plajă, înot, surfing, pescuit, canotaj, scufundări, snorkeling şi multe altele. Poţi vizita o fermă de fluturi, te poţi bucura de o plimbare călare prin pădure sau pe plajă sau poţi petrece ore întregi explorând vechile cetăţi.
Există, de asemenea, multe rezervaţii naturale şi arii protejate, care merită vizitate (Rezervaţia Naturală Mombacho, Parcul Naţional Masaya, Rezervaţia Naturală Vulcanul Maderas etc.).
Nu trebuie să fii geolog pentru a aprecia imensa putere şi frumuseţe a unui vulcan, iar Nicaragua deţine unul dintre cele mai uluitoare lanţuri vulcanice din America Centrală. Aceste „creaturi ale pământului”, după cum arată site-ul www.nicaragua.com, pot fi atât dezlănţuite, cât şi liniştite – depinde doar de momentul la care alegem să le facem o vizită.
Cei mai căutaţi vulcani sunt Cerro Negro, El Hoyo, Telica, San Cristobal şi Masaya. Chiar dacă în Nicaragua există un număr mare de vulcani activi, aceştia sunt atent monitorizaţi. Și, deşi aceste masive de foc au o doză de mister şi de pericol, frumuseţea pădurilor şi a faunei care le înconjoară nu are egal. Aşadar, excursiile în zonă sunt cu siguranţă recomandate.
Insula Ometepe oferă, de asemenea, atracţii incredibile: este principalul sit arheologic din perioada precolumbiană din Nicaragua, conform „Enciclopediei Universale Britannica” (2010).
Situată pe malul sudic al lacului cu acelaşi nume, capitala, Managua, este de departe cel mai mare oraş al ţării. Declarată capitală naţională în cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea, Managua a fost devastată de cutremurele din 1931 şi 1972. Seismele au lăsat în urmă pagube imense.
O mare parte din zona centrală a oraşului nu a fost niciodată reconstruită. Clădiri vechi, dărăpănate amintesc astăzi de clipele în care pământul s-a mişcat, provocând distrugeri enorme. Unele clădiri, care au reuşi să rămână în picioare, sunt încă în folosinţă.
În Managua, de interes sunt: Palatul Naţional – unul dintre cele mai impresionante edificii din ţară, a fost construit de preşedintele Juan Bautista Sacasa în 1935 şi în prezent adăposteşte Muzeul Naţional, Arhivele Naţionale şi Biblioteca Naţională; Catedrala Veche sau Catedral de Santiago; Catedrala din Managua (La Nueva Catedral sau La Catedral Metropolitana de la Inmaculada Concepcion de Maria); Parcul Central – cu numeroase monumente, cele mai multe dedicate poeţilor şi eroilor naţionali; Parcul „Ruben Dario”; Muzeul Acahualinca.
La rândul lor, oraşele Leon (a fost capitala ţării pentru mai mult de 200 de ani) şi Granada impresionează prin arhitectura colonială impunătoare.
Ruinele din Leon Viejo şi Catedrala din Leon sunt, astăzi, obiective din Nicaragua incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org, tourismplaceinfo.com, expedia.com, Video: youtube.com)