NASA a lansat o arhivă online gratuită cu studii ştiinţifice

NASA

Agenţia Spaţială Americană (NASA) a anunţat lansarea unei arhive online gratuite cu studii ştiinţifice din reviste de specialitate, fiind puse la dispoziţia celor interesaţi cercetări şi date care de obicei se puteau accesa numai prin servicii cu plată pe paginile de internet ale jurnalelor ştiinţifice, scrie theverge.com.

PubSpace, aşa cum este denumită arhiva, a fost creată ca urmare a cererii formulate în 2013 de Office of Science and Technology Policy din cadrul Casei Albe şi va fi gestionată de National Institutes of Health ca parte a propriei baze de date PubMed Central.

Decizia creării acestei arhive disponibilă oricărui utilizator de internet face parte din iniţiativa Open Science care vizează accesul extins al tuturor utilizatorilor la cercetările finanţate de guvernul american.

Arhiva va fi un instrument util pentru cercetători.

”Prin accesarea mai uşoară a studiilor ştiinţifice sporim impactul cercetărilor noastre”, a declarat doamna Ellen Stofan, cercetător şef în cadrul NASA. ”Ca cercetători şi oameni de ştiinţă noi muncim să construim pe fundaţia realizată deja de alţi oameni de ştiinţă”, a mai spus Ellen Stofan.

PubSpace este deja disponibilă online şi poate fi accesată, însă NASA avertizează că va fi pe deplin funcţională la sfârşitul anului, fiind nevoie ca toţi autorii şi coautorii care au primit finanţări pentru cercetările lor de la NASA să transmită copii ale lucărilor lor ştiinţifice pentru ca arhiva să fie completă.

Totuşi, NASA avertizează că acele materiale ştiinţifice care conţin referiri la date confidenţiale, controlul exporturilor, restricţii de brevete sau care fac trimitere la legi ori reglementări ale domeniului securităţii naţionale nu vor face parte din PubSpace, scrie theverge.com. (Text: Agerpres, Foto: thenextweb.com)