Nara, oraşul aflat sub ocupaţia cerbilor

Nara

Oricine a călătorit în India a fost întâmpinat invariabil pe străzi de vaci care perturbă traficul şi refuză să se mişte. În oraşul japonez Nara, vacile sunt înlocuite de cerbi, care au ocupat pur şi simplu oraşul.

Nara este capitala Prefecturii cu acelaşi nume şi se află la sud de Kyoto, la mai puţin de două ore de mers cu trenul de Tokyo. Este un oraş frumos, plin de temple, altare şi ruine antice şi adăposteşte una dintre cele mai mari clădiri de lemn din lume, precum şi una dintre cele mai mari statui cunoscute ale lui Buddha.

Nara1

Între 710-784, Nara a fost chiar capitala Japoniei. Astăzi, acest oraş are aproximativ 370.000 de locuitori şi circa 1.200 de cerbi care trăiesc liberi pe străzi.

 Nara2

Potrivit folclorului local, o zeitate numită Takemikazuchi a venit în vechea capitală călărind pe un cerb alb şi a protejat ţinutul. Ca urmare a acestei legende, în ultimii 1.300 de ani cerbul a fost considerat sacru în Nara.

Nara3

Uciderea unui astfel de animal sacru era considerată o infracţiune capitală şi era pedepsită cu moartea până în anul 1.637, când a fost înregistrat ultima dată o încălcare a respectivei legi. După al doilea război mondial, cerbul a pierdut oficial statutul lui sacru, dar a fost desemnat, în schimb, ca patrimoniul naţional şi este protejat ca atare.

Populaţiile de cerbi sunt concentrate în mare parte în interiorul parcului oraşului, unde se află habitatul lor principal şi unde există mulţi vizitatori şi, în consecinţă, hrană pentru ei, dar unii rătăcesc pe străzi, intră în restaurante, se plimbă în toaletele publice, muşcă de haine pe careva sau mănâncă altuia din sacoşă.

Nara4

Secolele de atitudine binevoitoare faţă de aceste animale le-au făcut să nu mai aibă frică de om şi chiar să se manifeste relativ agresiv. La automatele de la care vizitatorii pot cumpăra biscuiţi speciali pentru cerbi spre a-i hrăni, căprioara te va împinge la o parte pentru a ajunge la jgheabul în care cade hrana, prea grăbită să preia gustarea, sau vrea să îţi mestece cheile ori aparatul de fotografiat.

Nara5

Nu poţi nici măcar să le goneşti, pentru că o simplă rostire a unui cuvânt de respingere atrage instantaneu admonestări din partea localnicilor. Dar animalele nu sunt nerecunoscătoare. Cei mai mulţi dintre cerbi au învăţat să se închine după ce au primit ceva de mâncare, aşa cum este obiceiul local.

În ultimul timp, cerbii au provocat distrugerea Rezervaţiei Forestiere Kasugayama, situată în partea de est a Parcului Nara, în vecinătatea marginii oraşului. Cerbii au ros coaja arborilor maturi din pădure şi mănâncă lăstarii tineri, extinzându-se şi la culturile agricole.

 Nara6

„Japonia, precum şi oraşul şi prefectura Nara, recunosc că cirezile de cerbi din Nara s-au înmulţit prea mult şi au un impact negativ asupra producţiei agricole, a plantelor din Parcul Nara şi asupra turiştilor”, a declarat Yoshihiko Kusumi, un angajat al Prefecturii Nara, care se ocupă de monumente naturale, inclusiv de cerb. Guvernul studiază această problemă, dar încă nu a fost luată nicio măsură.

 Nara7

Controlul populaţiei de cerbi prin sacrificare, prin limitarea surselor de hrană şi scăderea ratelor sarcinii prin tratament hormonal sau prin separarea femelelor de masculi în timpul sezonului de rut sunt unele dintre soluţiile posibile. Dar statutul de animal protejat, precum şi diversele barierele culturale şi economice au blocat o astfel de acţiune.(Traducere si adaptare dupa amusingplanet.com, Foto: stripes.com, flickr.com,.servais-boursot.com,en.wikipedia.org, dornsife-blogs.usc.edu, Video: youtube.com)