Nana Mouskouri, o legendă a muzicii greceşti

Nana-Mouskouri-01

Celebra cântăreaţă Nana Mouskouri (numele real Ioanna Mouschouri) s-a născut la 13 octombrie 1934, la Chania, în Creta.

Primele influenţe în cariera ei muzicală au fost cântăreţii americani. Oricât de mult iubea muzica pop, pregătirea ei muzicală timpurie a fost în muzica clasică; a petrecut nouă ani studiind canto clasic la Academia de muzică din Atena.

A continuat să cânte muzică pop, jazz şi cântece folk, spre nemulţumirea profesorilor ei de muzică. În cele din urmă, aceştia i-au cerut să aleagă între muzica pop şi cea clasică. În 1959, după ce a câştigat primul Festival de cântec grecesc, a optat pentru muzica pop şi a înregistrat, în acelaşi an, primul ei disc.

Începutul carierei Nanei Mouskouri a coincis cu interesul manifestat pe plan internaţional faţă de muzica populară grecească, odată cu succesul filmului ”Niciodată duminica”, a cărui coloană sonoră conţinea mai multe cântece ale compozitorului grec Manos Hadjidakis. Acesta a scris mai multe cântece pentru Mouskouri, printre care ”Trandafirul alb din Atena”, înregistrat în 1961, devenit primul ei disc, care s-a vândut în peste un milion de exemplare.

La începutul anilor ’60, Nana Mouskouri a semnat un contract cu casa de discuri Philips-Fontana din Franţa şi s-a mutat la Paris. Faima ei s-a răspândit rapid în Europa. Împreună cu soţul ei, chitaristul Yorgos George Petsilas, a format grupul ”Atenienii” şi a început să facă turnee în întreaga lume.

”Am devenit, pentru Europa, prima cântăreaţă care deschidea şi închidea un concert, singură cu orchestra ei. Munceam foarte mult şi popularitatea mea a crescut pe plan internaţional”, a scris artista în autobiografia sa. A efectuat turnee nu numai în Europa, ci şi în Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Malayezia, Thailanda, Mexic şi Statele Unite ale Americii. La concertele ei, toate biletele erau vândute. Albumele sale primeau Discul de aur sau de platină pentru recorduri de vânzări.

În 1975, a primit 100 de discuri de aur şi platină de la Phonogram Philips din Paris. La începutul anilor ’90, primise peste 250 de discuri de aur şi platină. Printre numeroasele ei premii figurează „Grand Prix du Disque” din Franţa, „Golden Tulip Award” din Olanda şi „Golden Ticket Award” din Germania pentru vânzarea a peste 100.000 de bilete într-un an.

Unul dintre punctele forte ale artistei îl reprezintă marea varietate a cântecelor sale. Ea interpretează cu aceeaşi uşurinţă aria ”Casta Diva” din opera ”Norma” de Bellini şi piesa lui Elvis Presley „Love Me Tender”. De asemenea, Nana Mouskouri cântă majoritatea cântecelor în limba lor originală.

„Când ai o voce plină, de soprană, ca a lui Mouskouri, poţi cânta practic cartea de telefon, iar publicul să fie în extaz”, a scris criticul muzical Paul Robicheau.

Personalitate recunoscută atât în ţara sa, cât şi în străinătate, Nana Mouskouri a fost deputat în Parlamentul European şi este Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF din anul 1993, când a preluat această funcţie imediat după moartea actriţei Audrey Hepburn.

În 2014, artista, o legendă a muzicii greceşti şi un superstar prin prisma vânzărilor de albume, a revenit pe scenă la baza colinei Acropole din Atena, în acelaşi loc în care s-a retras, în 2008. Turneul, prilejuit de împlinirea a 80 de ani, a debutat la sfârşitul lui 2013 în America de Sud, a trecut în primăvară prin Paris şi Canada şi a mai susţinut 20 de concerte până în ianuarie 2015, în Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Nana Mouskouri, interpretând îndeosebi poeţi greci puşi pe muzică de Manos Hadjidakis, a vândut, de-a lungul carierei, peste 400 de milioane de discuri imprimate în foarte multe limbi, între care engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, portugheză, olandeză, galeză, chineză, mandarină, turcă, ebraică, maori şi bineînţeles, greacă.

De-a lungul carierei, a abordat diverse genuri, de la folclor grecesc la pop şi country, a colaborat cu nume ca Harry Belafonte, Quincy Jones, Bob Dylan, Julio Iglesias şi a lansat peste 150 de albume şi compilaţii.

Artista a vizitat România în 2008, 2011 şi 2016, în calitate de Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF, iar în 2011 şi 2016 a susţinut şi concerte la Sala Palatului din Bucureşti. La concertul din 5 martie 2016, Nana Mouskouri a avut surpriza ca academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, preşedintele CIADO România – Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului, i-a înmânat diploma de excelenţă artistei, pentru susţinerea Programului Naţional ”Artă Contra Drog”.

În 2018, Nana Mouskouri a sărbătorit 60 de ani de carieră artistică printr-un album de coveruri numit „Forever Young”, unde se regăsesc melodii cântate de Leonard Cohen, Bryan Adams, Bob Dylan, Amy Winehouse şi alţii. Totodată, a efectuat un turneu de promovare a albumului.  (Text: Agerpres, Foto: richestcelebrities.org , Video: youtube.com)