Namibia: 2,4 milioane de locuitori pe o suprafaţă enormă

Namibia-01

Republica Namibia sărbătoreşte ziua naţională la 21 martie – ziua declarării independenţei ţării în 1990. Potrivit MAE, Republica Namibia cu o suprafaţă de 824.268 kmp se situează în sud-vestul continentului african şi se învecinează la nord cu Angola, la est cu Botswana, la sud şi sud-est cu Africa de Sud, la nord-est cu Zambia şi la vest cu Oceanul Atlantic.
Are o populaţie de 2.198.406 de locuitori. Limba engleză este folosită curent numai de 7% din populaţie; ponderea cea mai mare (60%) o are limbă afrikaans, urmată de germană (32%) şi limbile indigene Oshivambo, Herero şi Nama.

Republica Namibia este constituită din treisprezece regiuni administrative: Caprivi, Erongo, Hardaq, Caras, Khomas, Kuwene, Ohangwena, Okavango, Omaheke, Oshana, Oshikoto, Otjozondjupa, Omusati. Namibia oferă o serie de peisaje contrastante. Deşertul Namib este o întindere vastă de dune înalte şi câmpii dezolante. Savana şi munţii stâncoşi din platoul central duc spre maiestuosul canion Fish River din sud.

Pădurea din apropierea acestuia numită Kokerboom adăposteşte o specie de copaci numiţi kokerboom, aceştia fiind adesea folosiţi de poporul San pentru a face tolbe pentru săgeţi, dar care, în prezent, sunt plante protejate.

Namibia-02

În nordul ţării, peisajul variază de la tufişurile dese şi câmpiile deschise din Depresiunea Etosha, până la savana împădurită şi vegetaţia luxuriantă. Pe traseul ce traversează câmpiile aride cu pietriş şi regiunea Coasta Schelet se găsesc specii de plante antice adaptate deşertului, precum Welwitschia mirabilis, Lithops. În Damaraland, zona Brandberg/Twyfelfontein, se află gravuri şi picturi pe piatră antice, cea mai cunoscută fiind Doamna Albă din Brandberg.

În apropiere se află Pădurea Pietrificată Aba-Huab, o colecţie de 50 de copaci pietrificaţi vechi de peste 250 milioane de ani. O altă atracţie este Parcul Platoul Waterberg, singurul parc cu animale montane din Namibia cu stânci de culoare roşie populate de multe specii rare de animale şi plante.

Republica Namibia are capitala la Windhoek, care este centrul social, politic, economic, comercial şi cultural al ţării. Windhoek este cel mai mare oraş al Namibiei, situat în centrul ţării, zona platoului Khoms, la aproximativ 1.700 de metri deasupra mării. Numele original al capitalei a fost Ai-Gams, un important centru comercial şi politic al ţării. Windhoek provine din limba afrikaans care înseamnă „colţul vântului”. Ai-Gams înseamnă izvoare calde şi reprezintă faptul că, în trecut, în regiune existau numeroase izvoare termale.

Namibia-03

Capitala găzduieşte numeroase clădiri construite în stil arhitectonic german colonial, precum şi câteva monumente istorice. Între acestea amintim: clădirea Alte Feste, ce adăposteşte un muzeu de istorie a Namibiei; clădirea parlamentului Tintenpalast şi Christuskirche, principala biserică a oraşului; Cetăţile Heinitzburg, Schwerinsburg şi Sanderburg; Biblioteca Naţională din Namibia; Catedrala Sfânta Maria; Curtea Supremă din Namibia; Gara Windhoek; Zoo Park – un parc public în centrul oraşului. (Text: Agerpres, Foto: dailystormer.com, beauty-places.com, vbmap.org, Video: youtube.com)