Muzica perfectă pentru… pisici

muzica-pisici-02

Un grup de cercetători a dezvoltat o suită de trei melodii special concepute pentru a plăcea pisicilor, scrie Metro News (metronews.fr).

Dacă unele pisici se bucură de muzică (cele mai multe pentru vibraţiile difuzoarelor), iar altele o detestă, cele mai multe rămân indiferente la melodiile atât de recomandate de oameni. Medicul Charles Snowdon de la Universitatea din Wisconsin-Madison şi echipa sa, din care face parte şi muzicianul David Teie, au cercetat această problemă şi au încercat să elaboreze trei cântece compuse special pentru a obţine reacţii pozitive de la pisici.

Studiul lor, publicat în revista „Applied Animal Behaviour Science ” („Ştiinţa aplicată a comportamentului animal”), a fost concludent.

„Am examinat vocalizările naturale ale pisicilor şi ne-am pliat muzica pe aceeaşi gamă de frecvenţe, care are aproximativ o octavă în plus faţă de vocea umană”, a explicat cercetătorul pentru „Discovery News”. La această gamă au fost adăugate ritmuri, unul echivalent cu torsul pisicii şi un al doilea cu alăptatul, în două piese separate. Totul este presărat cu efecte de glissando, la fel ca mieunatul pisicii.

Muzica umană este ineficientă

Cele trei melodii au fost testate pe 47 de pisici domestice. Iniţial, pisicilor le-au fost puse două melodii considerate ca fiind „agreabile” de oameni: „Elegie” de Gabriel Fauré şi o arie din „Suita pentru orchestră Nr. 3 în Re major” de Bach. Cum era de aşteptat, pisicile au rămas indiferente.

În schimb, când au ascultat melodiile create de cercetători, cobaii şi-au frecat uşor capul de difuzoare. Iar acest mod de a-şi transfera mirosul pe obiecte, de la glandele odorifere de pe cap, reflectă dorinţa lor de a lua în stăpânire. Cu alte cuvinte, felinele cereau mai multă muzică.

muzica-pisici-01

Calmant pentru pisicile bolnave

Oamenii de ştiintă nu au putut să determine dacă anumite rase sunt mai puţin sensibile la aceste melodii sau nu, dar, cu toate acestea, au ajuns la concluzia că pisicile tinere şi cele mai în vârstă reacţionează mai mult decât cele de vârstă mijlocie.

Studiul s-ar putea impune ca un remediu ideal pentru ceea ce Charles Snowdon a numit „anxietatea separării”, frecventă la pisicile domestice. Difuzarea acestei muzici specifice în adăposturi pentru pisici, într-o casă nouă a unei pisici adoptate sau pentru a calma animalele rănite ori bolnave face parte, de asemenea, din proiectul echipei.

Cele trei melodii puse la punct sunt disponibile în prezent pentru achiziţionare pe site-ul Music for Cats (Muzică pentru pisici), la preţul de 0,99 dolari.

Acestea pot fi ascultate aici:

•    Melodia 1: „Rustys Ballad”
(http://www.musicforcats.com/samples/rustys_ballad.mp3)
•    Melodia 2: „Cozmo Air”
(http://www.musicforcats.com/samples/cozmo_air.mp3)
•    Melodia 3: „Spooks Ditty”
(http://www.musicforcats.com/samples/spooks_ditty.mp3). (Traducere şi adaptare după metronews.fr, Foto:i.ytimg.com, redorbit.com)