Muzeul Zaans din Olanda

muzeul-zaans-01

Muzeul Zaans din Olanda prezintă viaţa idilică a olandezilor din secolul al XVII-lea, cu accent pe meşteşugurile tradiţionale şi morărit, pe patrimoniul industrial al regiunii Zaans.

Situat în Zaanse Schans, la câţiva kilometri nord de Amsterdam, muzeul este adăpostit de o clădire cu design contemporan unic, la fel ca şi colecţia pe care o deţine, clădire proiectată de arhitectul Cor van Hillo. Pentru arhitectura modernă şi deschisă a clădirii sale, dar şi pentru colecţia sa, muzeul a primit menţiunea de onoare în cadrul Muzeului european al Anului (2001), potrivit www.zaansmuseum.nl şi www.cunoastelumea.ro.

muzeul-zaans-05

A fost înfiinţat în anul 1994 şi deschis publicului în 1998. Un an mai târziu, în 2009 a fost extins cu aripa „Experience Verkade”. De asemenea, din 2016 administrează alte trei locaţii în Zaanse Schans: Dogărie, Casa Jisper şi Casa lui Weaver.

Zaanse Schans este un fel de muzeu al satului în aer liber, ce deţine peste 30 de case cu o arhitectură de secol XVII-XVIII dar şi mori de vânt tradiţionale din zona Zaanstreek, fiind cel mai important centru al morilor de vânt din Olanda, precum şi o fabrică de brânză şi una de saboţi. O altă anexă a Muzeului Zaans este „Casa Țarul Petru” în centrul Zaandam.

muzeul-zaans-02

Bogata colecţie muzeală este alcătuită din două sub-colecţii: cultura rezidenţială şi cultura industrială. În cadrul primeia sunt expuse frumoase costume regionale, mobilier pictat şi obiecte din casele Zaans, picturi olandeze. În 2015, muzeul a dobândit lucrare pictorului impresionist francez Claude Monet, intitulat „Voorzaan e Westerhem” (1871).

Colecţia industrială deţine modele de nave şi alte instrumente ce arată marea istorie a construcţiilor navale, dar şi artefacte ale industriei vânătorii de balene, ce redau un trecut industrial bogat, întrucât între secolele XVII-XX regiunea a fost una dintre cele mai importante zone industriale ale Europei de Vest.

muzeul-zaans-04

Industria alimentară a regiunii Zaans este adusă la viaţă în inima muzeului, în pavilionul „Verkade” ce reflectă imaginea unei fabrici de ciocolată şi de biscuiţi din secolul al XX-lea.

Printr-o serie de maşini autentice din anii 1930 dar şi printr-o selecţie unică de circa 9.000 de fotografii este redată povestea linei de producţie Verkade, dar şi povestea familiei Verkade, creatoarea companiei cu acelaşi nume.

Brandul Verkade a devenit unul dintre cele mai cunoscute din Olanda, în ultimii 100 de ani prin cele peste 40 de tipuri de biscuiţi, zeci de tipuri de ciocolată, caramele, bomboane, napolitane, biscuiţi, produse de patiserie, covrigi şi lumânări. Colecţia industrială mai cuprinde şi patrimoniul provenit de la alte mari companii precum Bruynzeel, Honig, Albert Heijn, şi Lassie.

muzeul-zaans-03

În cadrul muzeului vizitatorii se pot bucura, în afară de tururile audio disponibile în opt limbi, şi de jocuri interactive şi activităţi speciale pentru întreaga familie, ateliere de pregătire a unui înveliş pentru un baton de ciocolată dar şi de degustări. (Text; Agerpres, Foto: facebook.com/ Zaans Museum)