Muzeul Trenuleţelor din Sinaia

Muzeul-trenuletelor-Sinaia-01

Muzeul Trenuleţelor din Sinaia prezintă o impresionantă colecţie de trenuleţe în miniatură active, machete complexe, având în compoziţie gări, depouri, tunele, viaducte şi garnituri, copii ale unor gări din Elveţia şi Italia, reproduse în detaliu respectând modelele după care au fost inspirate.

 Înfiinţat în anul 2009, muzeul este adăpostit de clădirea Gării din localitatea Sinai, judeţul Prahova, prima Gară Regală din România, construită de direcţia generală a Căilor Ferate Române, în anul 1886, pentru regele Carol I.

Colecţia muzeului cuprinde un sistem feroviar alcătuit din 150 de vagoane, 70 de locomotive şi 300 de metri de linie ferată. Machetele sunt opera italianului Alberto Drera, pasionat de obiecte în miniatură, care s-a stabilit la Sinaia şi a dorit să deschidă o expoziţie. Înainte de a-şi vedea visul împlinit acesta a murit, iar machetele au fost donate de fiica sa gării din Sinaia.

Muzeul-trenuletelor-Sinaia-02

Vizitatorul poate urmări traseul trenuleţelor prin tuneluri printre arbori şi munţi, oprirea lor în gări unde oameni aşteaptă pe peron. Sunt realizate localităţi, cartiere peisaje de vară sau de iarnă, pe fundalul unor scene din viaţă cotidiană.

Într-una dintre staţii se află şi renumitul Orient Express, care a fost pentru prima dată pus în circulaţie la data de 5 iunie 1883 şi a unit Parisul de Constantinopole prin Nancy – Strasbourg – München – Viena – Budapesta – Szeged – Jimbolia – Timişoara – Caransebeş – Vârciorova – Craiova – Piatra Olt – Piteşti – Bucureşti – Giurgiu – Smârda.

Muzeul-trenuletelor-Sinaia-03

Colecţia, care se îmbogăţeşte continuu, a fost întregită cu instalaţii vechi de locomotivă, ceasuri şi telefoane din patrimoniul CFR. În cadrul muzeului există şi un loc dedicat jocurilor şi machetelor LEGO, unde sunt create diverse forme, jucării, maşini etc.

Muzeul-trenuletelor-Sinaia-04

La ieşirea din clădirea muzeului sunt expuse două drezine vechi, şi poate fi admirată maşina-drezină a Anei Pauker. Aceasta este un Mercedes căruia i-au fost montate roţi speciale de tren, i-au fost blindate uşile cu plumb şi a fost folosit circulaţia pe calea ferată. (Text: Agerpres, Foto: youtube.com, worldwideromania.com, Video: youtube.com)