Muzeul Ţării Oaşului

Muzeul-tarii-oasului-01

Muzeul Țării Oaşului deţine colecţii de etnografie din această zonă cuprinzând mobilier, ceramică, port popular, textile, obiecte de uz gospodăresc, unelte, dar şi colecţii de artă plastică, documente, fotografii, precum şi o galerie de artă.

Înfiinţat în 1966, muzeul se află în apropierea centrului oraşului Negreşti-Oaş din judeţul Satu Mare, pe o suprafaţă de 1,5 hectare, pe malul râului Tur şi este structurat pe două secţiuni: Galeria de artă „Dr. Mihai Pop”, înfiinţată după 1990, şi Muzeul Satului Oşenesc, muzeu în aer liber.

Muzeul în aer liber este o reproducere în miniatură a satului oşenesc de altădată, cu exponate originale începând cu secolul al XVII-lea, case din lemn, construite pe fundaţii de piatră masivă şi acoperite cu paie sau şindrilă, anexele pentru animale sau biserica.

Muzeul-tarii-oasului-04

Cuprinde 40 de obiective, case din Cămârzana, Racşa, Moişeni şi Negreşti, case monocelulare, o şură din Gherţa Mică, o poiată pentru oi, o cămară din Bixad, un coteţ circular din Negreşti Oaş. În interioarele caselor sunt expuse valoroase colecţii de ţesături, icoane, porturi populare, obiecte de ceramică şi piese de mobilier, obiecte de uz gospodăresc.

O zonă de mare interes pentru vizitatori este, potrivit surselor amintite, „sectorul viu”, cu bunuri funcţionale, precum moara de apă, două vâltori, un atelier de fierărie, o piuă sau chiar o pălincie (tip de instalaţie pentru dubla distilare a fructelor fermentate). În preajma sărbătorilor, aici, pot fi văzute femei din zonă care îşi spală covoarele în vâltoarea din cadrul muzeului.

În cadrul muzeului funcţionează, din 2001, şi un atelier-şcoală de olărit, unde se produce renumita ceramică de Vama. Atelierul est amenajat într-o casă de la începutul secolului al XX-lea, casa Contra din Vama, dotată cu şase roţi de olar, două cuptoare de ars, malaxor, mobilier şi un atelier de gube. Aici renumitul meşter popular Istvanfi Geza din Vama le arată tinerilor cum se făceau vasele, sau chiar îi învaţă meserie pe unii dintre ei. În 2010, în cadrul muzeului în aer liber a fost amenajată şi o distilerie.

Muzeul-tarii-oasului-03

Piesa de rezistenţă a muzeului rămâne Biserica de lemn din Lechinţa, datând din 1635, singura clădire de acest gen din Ţara Oaşului, care s-a păstrat până în zilele noastre.

Galeria de artă „Dr. Mihai Pop” adăposteşte expoziţii temporare de artă plastică locală, etnografie şi artă populară, fotografii din colecţia I.G. Andron. Printre cele mai cunoscute evenimentele găzduite de galerie se numără: „Târgul mărţişorului”, expoziţia anuală de artă plastică contemporană „Art Bunavestire” (25 martie), expoziţia anuală de fotografie „Versus, dar împreună” sau „Târgul de Crăciun”. (Text: Agerpres, Foto: negresti-oas.ro, Video: youtube.com)