Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschis astăzi

Muzeul Naţional Cotroceni anunţă că va fi deschis vizitatorilor marţi, 24 ianuarie, pentru a oferi iubitorilor de istorie ocazia de a putea aniversa cei 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

În perioada Unirii Principatelor, Palatul domnesc de la Cotroceni a devenit reşedinţa domnitorului Alexandru Ioan-Cuza şi de aici au pornit unele dintre cele mai mari reforme ale vremurilor, se menţionează într-un comunicat al instituţiei de cultură.

În cadrul turului, în apartamentele Cuza, vizitatorii vor putea admira expoziţia extinsă cu obiecte personale ce au aparţinut familiei Cuza, documente originale, precum şi sabia de paradă a domnitorului.

„Sabia i-a fost dăruită domnitorului român de către principele sârb Mihail Obrenovici. Lama poartă inscripţia ‘Amicus certus in re incerta’, mânerul îl înfăţişează pe Sf. Andrei, la picioarele căruia se află un leu şi un vultur, simbolizând Serbia şi România, luptându-se cu un şarpe, simbolizând Imperiul Otoman. Teaca, terminată printr-un cap de leu, este împodobită cu sute de diamante şi smaralde. Pe ea apar monogramele lui Alexandru Ioan-Cuza şi Mihail Obrenovici”, au mai precizat reprezentanţii muzeului. (Text: Agerpres, Foto: muzeulcotroceni.ro)